Dode bij aanval op Azerische ambassade in Iran

© via REUTERS

De ambassade van Azerbeidzjan in de Iraanse hoofdstad Teheran is vrijdagochtend aangevallen. Minstens een persoon is om het leven gekomen bij het incident en zeker twee anderen zijn gewond geraakt. Dat meldde het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Een woordvoerder van het ministerie in Bakoe legde nadien de verantwoordelijkheid voor de aanslag bij Teheran. De ambassade wordt geëvacueerd.

jvhBron: BELGA

“Een man, gewapend met een kalasjnikov, heeft de hoofdbewaker van de diplomatieke missie gedood”, klonk het in de verklaring. Twee andere bewakers zijn gewonden en verkeren nu in een “bevredigende toestand”. Er is een onderzoek geopend.

De politie in Teheran heeft een verdachte gearresteerd en onderzoekt het motief van de aanval, meldde het Iraanse staatspersagentschap Tasnim. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde met klem de aanval. Volgens de eerste elementen uit het onderzoek zou de dader wegens “persoonlijke motieven” gehandeld hebben.

De woordvoerder van het Azerbeidjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ziet het evenwel volledig anders. “Alle verantwoordelijkheid voor de aanval schuilt bij Iran”, zei Ayxan Hacizada aan lokale media. Hij maakte daarbij gewag van een recente anti-Azerbeidzjaanse campagne in de Iraanse pers die de “aanval aangemoedigd heeft”. Het personeel wordt er momenteel geëvacueerd, voegde hij toe bij TRT Haber TV.

In Iran wonen miljoenen Azeri. Azerbeidzjan zou separatistische gevoelens in Iran aanwakkeren, zegt Teheran. De relaties tussen Bakoe en Teheran zijn van oudsher delicaat. Het Turkstalige Azerbeidzjan is een dichte bondgenoot van Turkije, een historische rivaal van Iran. Teheran vreest bovendien dat het Azerbeidzjaanse grondgebied gebruikt zou worden voor een mogelijk offensief van Israël, de voornaamste wapenleverancier van Bakoe, tegen Iran.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten