Poetsdienst van OCMW stopt ermee: “Verliezen zijn groot en er zijn andere aanbieders op de markt”

Het lokaal bestuur van Beerse zet de poetsdienst van het OCMW via dienstencheques stop.© BELGAIMAGE

Beerse -

De gemeente Beerse zet de externe poetsdienst van het OCMW uit besparingsoverwegingen stop. Het lokaal bestuur wil de poetsdienst met negen poetsvrouwen wel overdragen aan een externe firma, onder dezelfde arbeidsvoorwaarden.

De externe poetsdienst met dienstencheques van het OCMW tekende volgens het lokaal bestuur van Beerse in 2020 een verlies van 32.278 euro op. In 2021 ging het om een verlies van 35.683 euro en ook in 2022 zou deze trend zich verder zetten.

De gemeente stelde daarnaast vast dat er minder nood was om een dergelijke poetsdienst vanuit het OCMW te organiseren. “Sinds de oprichting van de externe poetsdienst waren er veranderingen in het landschap van de dienstenchequebedrijven. Er is intussen een groot aanbod in de dienstenchequesector in de omgeving”, schetst Annemie Guns (CDE-Vlim.be), schepen van Sociale Zaken in Beerse. “We zoeken naar een overnemer voor de medewerkers en klanten die dit wensen. Verschillende dienstenchequebedrijven die informeel over de stopzetting van de dienst hoorden, contacteerden ons om hun interesse in overname van medewerkers en klanten bekend te maken.” Het OCMW wil het personeel, in totaal negen poetsvrouwen, aan een externe firma overdragen onder dezelfde arbeidsvoorwaarden.   

Een meerderheid in de raad voor maatschappelijk welzijn keurde donderdagavond de afschaffing van de poetsdienst goed. De betrokken poetsdames woonden de zitting bij en vanuit de oppositiepartij N-VA weerklonk felle kritiek. “Wij beseffen heel goed dat de poetsdienst een eindig verhaal is. Daarom werd in de vorige legislatuur met N-VA gekozen voor een gefaseerde afbouw”, zei raadslid Ben Bols (N-VA). “ Deze meerderheid verandert dat in een vingerknip tot een snelle besparing op een dramatische en onmogelijke manier. De poetsdames zijn ongerust en worden amper op de hoogte gehouden.”

Volgens de partij is het ook niet zeker dat de overdracht van de poetsdienst naar een externe firma effectief leidt tot een besparing. N-VA vroeg duidelijkheid over bijkomende kosten. (bvdl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten