Politiezones gaan nog nauwer samenwerken: “Door krachten te bundelen, kunnen we slagkrachtiger optreden”

De korpschefs en burgemeesters zijn heel blij dat de samenwerking nog versterkt wordt.© bfr

Tielt/Beernem/Oostkamp/Zedelgem/Ardooie/Lichtervelde/Pittem/Ruiselede/Wingene -

De politiezone Regio Tielt en de politiezone Het Houtsche gaan hun samenwerking nog versterken. “We werken al samen sinds 2001, maar door nog nauwer samen te werken kunnen we de kwaliteit en de snelheid van de dienstverlening naar de bevolking toe verhogen.”

Bert Feys

De intense samenwerking tussen politiezone Het Houtsche, (Beernem, Oostkamp en Zedelgem) en de politiezone Regio Tielt (Ardooie, Lichtervelde, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene) kende haar oorsprong na de politiehervorming in 2001 binnen het toenmalige arrondissement Brugge. De samenwerking werd door de jaren heen verder uitgebouwd en in 2015 formeel bevestigd in een intentieverklaring. “De eigenheid en de gelijkenissen tussen de beide politiezones zijn in de huidige omstandigheden een hefboom om de bestaande samenwerking uit te bouwen. In beide politiezones is er de aanwezigheid van een jeugdinstelling, de bevolkingsaantallen zijn gelijkaardig en er is ook een gelijkende organisatiecultuur”, zegt Claude Vandepitte, korpschef van de politiezone Regio Tielt.

De versterkte samenwerking heeft positieve gevolgen. “De doelstelling van dit samenwerkingsverband is uiteraard het verhogen van de kwaliteit en de snelheid van dienstverlening naar de bevolking. Door de krachten te bundelen, troeven te delen en ervaringen uit te wisselen bekomen we meer expertise op alle vlakken en zijn we in staat om zowel in front- als backoffice slagkrachtiger en efficiënter op te treden”, meent Veerle Dhont, korpschef van Het Houtsche.

Kosten besparen

Daarnaast leidt de samenwerking tot een kostenbesparing. “Door bepaalde duren apparatuur samen aan te kopen en gemeenschappelijk te gebruiken, houden de besturen de kosten beheersbaar. Zo hopen we dit jaar samen over de gaan tot de aankoop van bodycams”, aldus Vandepitte.

De huidige samenwerking bestaat momenteel al uit gedeelde permanentierollen, het gezamenlijk gebruik van technische middelen en het op elkaar afstemmen van bepaalde primaire en organisatorische processen. “Er is nog veel onontgonnen terrein waar we onze samenwerking kunnen verbreden. Zo is er nog afstemming mogelijk in bijvoorbeeld het kader van juridische ondersteuning, opleiding en training”, zegt Dhont.

Beide politiezones geven aan dat het om een samenwerking en geen fusie gaat. Die samenwerking staat ook los van eventuele toekomstige nationale of regionale initiatieven tot samenwerkingsverbanden en fusies.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten