Atletiek Vlaamse indoorkampioenschappen alle categorieën in Gent

Vlaamse indoortitel kan voor Helena Ponette, maar er liggen Cheetahs op de loer

Helena Ponette (rechts) maakte afgelopen zomer naam op het EK in München.© Belga

Yorunn Ligneel haalde vorig jaar bij de Vlaamse indoorkampioenschappen als enige West-Vlaamse goud. De 19-jarige Houthulstse sprong toen over 1m75 en voert nu de nationale seizoenslijst aan met 1m77, maar Zita Goossens en Merel Maes, afgelopen zomer goed voor 1m88 en 1m86, openen zondag pas hun seizoen. Goud kan dus veeleer voor Helena Ponette (400m), Lore Quatacker (1.500m) en Jolijn Verhaeghe (hinkstapspringen). Zij voeren met zomerprestaties hun discipline aan.

Hans Vanbesien

Helena Ponette, die dit seizoen in haar eigen Oostende haar record op de 60m op 7”88 bracht, maakte afgelopen zomer naam op het EK in München. In de finale van de 4x400m rukte zij als derde loopster op van de vierde plaats naar de leiding en gaf ze als eerste de stok door aan slotloopster Camille Laus, die wel nog terugviel naar de vierde plaats. Toch is goud zondag op de individuele 400m niet vanzelfsprekend, want andere Cheetahs zoals Imke Vervaet (zaterdag in Liévin op de 200m nog goed voor 23”78) en Hanne Claes nemen ook deel.

Lore Quatacker botst op de 1.500m niet op Jenna Wyns, die haar vorig jaar van de titel hield. Zelfde verhaal bij Jolijn Verhaeghe, want Sietske Lenchant, in 2022 de beste hinkstapspringster met 12m51, past. Verhaeghe (met 11m56 dit seizoen de beste van het land) moet wel uitkijken voor Margot Delbaere, die haar bij de zomerse Vlaamse titelstrijd het goud afsnoepte.

Houtland treedt bij de vrouwen aan in de vier springnummers en bij het verspringen zelfs met twee podiumkandidaten. Laura Ooghe, pas 16 en met 6m11 nationaal scholierenrecordhoudster en dit seizoen ook alle categorieën de beste Belgische, neemt het op tegen clubgenote Maité Beernaert en tegen Senna Vanhoeijen, die met 6m25 de zomerse Vlaamse titelstrijd won voor Beernaert (5m86).

En dan zijn er nog een handvol podiumkandidaten zoals Rani Vincke. De West-Vlaamse recordhoudster op de 60m (7”43) ruilde wel Houtland in voor KAA Gent, sinds één jaar ook de club van Jasper Annys (3de 200m 21”95). Er zijn ook Yoran Deschepper (vorig jaar derde op de 60m met 6”86), junior Victor Priem (polsstok 3de 4m60) en Klaas Callens en Hans Omey (op de 1.500m met 3’55”02 en 3’55”82 tweede en vierde).

Ine Mylle en Giebe Algoet behoren eveneens tot dat selecte gezelschap. Mylle studeerde LO in het Amerikaanse Michigan maar werkt nu in Leuven haar doctoraat bewegingsleer af. “Ik kan dankzij een sportieve professor trainen bij Rudi Diels en Koen Bellemans”, zegt de 25-jarige Zonnebeekse. “Het gaat er professioneler aan toe dan in Michigan. Ik haalde in 2022 in het hinkstapspringen 12m28. Dat is geen afgesloten hoofdstuk, maar ik sukkel sinds vorig jaar met de hamstrings. Hinkstapspringen kan nog niet in Gent, de 60m horden na veel vallen en opstaan wel. Ik haalde onlangs 8”81. Beter moet kunnen en is ook nodig om het podium te halen.”

Giebe Algoet studeert in Leuven geneeskunde. “De titelstrijd komt ongelegen”, zegt de Oostendse hoogspringer. “Maandagmorgen zit ik met een examen, maar ik trainde wekenlang vijf dagen op zeven. Ik deed dat niet voor niets en ben zondag dus van de partij. Ik neem met 2m09 de vierde plaats in. Jef Vermeiren verbaasde in Oostende met 2m27 en bevestigde afgelopen zaterdag in Wuppertal met 2m18. Hij steekt er bovenuit.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten