Voetbal  Challenger Pro League  RSC Anderlecht Futures

Guillaume Gillet beseft dat project bij paars-wit punten kost: “Laat me een seizoen met dezelfde ploeg spelen en we strijden mee voor de titel”

De Zweed Henrik Bellman (links) maakte vorige week tegen Lierse Kempenzonen een fraai debuut. “Bellman drukte zijn stempel met een goal en een assist, maar was naast een groot loopvermogen ook goed voor actie in ons spel. Ook op stilstaande fases was Belllman een meerwaarde.”© BELGA

Na het gelijkspel tegen Lierse Kempenzonen is de opdracht duidelijk voor RSCA Futures. Willen de troepen van coach Guillaume Gillet nog meestrijden voor een plaats in de top zes, moeten ze zaterdag gaan winnen bij rode lantaarn Virton.

Wim Redant

Virton draagt nog steeds de rode lantaarn, maar na de zege vorige week bij Dender wurmde de hekkensluiter zich wel in het spoor van Jong Genk, SL16 en Dender. De degradatiestrijd is zo weer helemaal open. Guillaume Gillet probeerde zijn groep deze week voor te bereiden op de verre trip naar het zuiden van België, maar het blijft iedere keer afwachten welke spelers hij ter beschikking zal hebben.

“Het project van de RSCA Futures kost punten, al wil ik me daar niet achter verschuilen”, zegt Gillet. “We leiden op in functie van de eerste ploeg. Uiteraard primeert dat, maar ja, daardoor moet ik ook iedere keer puzzelen. Virton tankte vorige week vertrouwen met die 3-4-zege bij Dender. Ook Jong Genk won intussen bij Dender. De staartploegen roeren zich. Na een lange verplaatsing en met lagere temperaturen dan in de rest van het land wordt het zaterdag sowieso een lastige wedstrijd. Als we niet honderd procent geconcentreerd zijn, gaan we gegarandeerd in de problemen komen. Mijn spelers moeten helemaal klaar zijn in het hoofd. Het doel blijft de play-offs halen. In die optiek is puntenverlies op Virton geen optie. Met Lierse Kempenzonen, Club NXT, Lommel en Deinze strijden we met vier andere clubs voor drie van de vijf resterende tickets voor de play-offs.”

Stilstaande fases pijnpunt

Zondagavond verkeek het jonge paars-wit op de Heizel de kans om in de stand langszij te komen met Lierse. “De eerste helft controleerden we volledig. Ik was blij met de geleverde prestatie. Op Virton moeten we doorgaan op dat elan. Het was wel bijzonder jammer dat Lierse uit zijn enige kans de gelijkmaker puurde. De tweede tegentreffer slikten we op hoekschop. Stilstaande fases blijven een pijnpunt bij ons. Vlak nadien viel de derde tegentreffer en plots was het vertrouwen weg en verloren we de controle over de wedstrijd. Zowel defensief als offensief kwamen we plots minder sterk voor de dag. Zo’n dipje moeten we op Virton vermijden.”

De Zweed Henrik Bellman kreeg bij zijn debuut op de Heizel wel meteen een goed rapport mee. “Bellman drukte zijn stempel met een goal en een assist, maar was naast een groot loopvermogen ook goed voor actie in ons spel. Ook op stilstaande fases was Belllman een meerwaarde. Op het niveau van de Challenger Pro League krijgen spelers de kans om zich te meten, zodat we hun fysieke, mentale en technische capaciteiten kunnen evalueren. Ik vind de Challenger Pro League een prima initiatief in het belang van het Belgische voetbal.”

Stagnatie in plaats van progressie

De RSCA Futures openden het seizoen sterk en stonden zelfs even op kop, maar nadien stagneerde de ploeg. Normaal zou je van zo’n ploeg net eerder progressie verwachten. “Laat me een seizoen met dezelfde ploeg spelen en we strijden mee voor de titel. Verschillende parameters spelen een bepalende rol. Het is normaal bij ons project dat ik sleutelspelers moet afstaan voor de bank van de A-ploeg. Daardoor moet ik voortdurend puzzelen, maar kijk, dat hoort erbij. We zijn nu eenmaal een opleidingsploeg.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten