Beurswaarde en fortuin van rijkste man van Azië smelten weg

© AFP

Op de beurs van Mumbai krijgen de aandelen van bedrijven in handen van Gautam Adani, de rijkste man van Azië, opnieuw zware klappen na beschuldigingen van fraude. Op enkele dagen tijd is Adani miljarden dollars verloren.

jvhBron: BELGA

De Indiase industrieel bouwde de voorbije jaren een fortuin op. Hij is actief in verscheidene sectoren: van havens en steenkool tot data- en mediabedrijven en hernieuwbare energie. Dat bracht hem vorig jaar in de top drie van rijkste mensen op aarde.

LEES OOK. Is derde rijkste man ter wereld eigenlijk een fraudeur? (+)

Maar een rapport van het Amerikaanse Hindenburg Research – een shortseller die speculeert op dalende koersen – brengt Adani in nauwe schoentjes. Volgens het op 24 januari verschenen rapport maakt Adani zich schuldig aan allerlei financiële wanpraktijken, wat de industrieel zelf ontkent.

Het rapport heeft de voorbije dagen een verkoopsgolf teweeggebracht van aandelen van bedrijven van Adani op de beurs van Mumbai. In totaal is al 51 miljard dollar aan beurswaarde in rook opgegaan. Sommige onderdelen – bijvoorbeeld Adani Green Energy en ook Adani Total Gas – verloren vrijdag meer dan 20 procent, waardoor de handel diende te worden opgeschort.

Ook het persoonlijk fortuin van Adani lijdt onder het  beursverlies. Op amper twee dagen tijd verloor de Indiër 19 miljard dollar. Op de ranglijst van rijkste mensen op aarde opgesteld door Forbes is hij teruggevallen van plaats drie naar plaats zeventien.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten