Gedaan met zwaar vrachtverkeer voor en na school: meerderheid en oppositie stellen samen werfcharter op

Werfverkeer is niet meer welkom bij de begin- en einduren van alle scholen.© rr

Boutersem -

De gemeente Boutersem beschikt voortaan over een werfcharter. Het werd unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad. Zo’n anderhalf jaar geleden, rond de start van het schooljaar 2021-2022, laaide de discussie rond een dergelijke overeenkomst op. Door de bouw van de nieuwe gemeenteschool was namelijk een conflictsituatie ontstaan tussen het verkeer van en naar de school en het werfverkeer.

Vanessa Dekeyzer

Zowel het gemeentebestuur als de oppositie waren er al snel voorstander van om werk te maken van concrete afspraken met de aannemer en de onderaannemers, om de hinder en vooral veiligheidsrisico’s voor de schoolgaande jeugd te verkleinen. In de maanden nadien zat schepen van Mobiliteit Maarten Devroye (N-VA) samen met raadslid Pieter Cortoos (Vooruit) uit om de focuspunten vast te leggen.

“We hebben onze tijd genomen om voorbeelden uit buurgemeenten als Bierbeek en Glabbeek te vergelijken, maar tegelijk ook afspraken op maat van onze eigen gemeente te formuleren”, aldus Devroye. “Daarnaast heb ik ook zoveel mogelijk rekening gehouden met de input van de oppositie. Iedereen heeft baat bij een zo volledig mogelijk document, zodat de veiligheid op en rond de werven in Boutersem steeds primeert.” (Lees verder onder de video)

Gemeente Boutersem werkt voortaan met werfcharter: zwaar verkeer wordt omgeleid aan schoolpoort .© ROBtv

Ook Vooruit is tevreden met het uiteindelijke resultaat. “Dit dossier was een bewijs dat constructief samenwerken tussen coalitie en oppositie mogelijk is en ook loont”, licht fractieleider Pieter Cortoos toe. “Zo was een belangrijk punt voor onze partij dat er geen werfverkeer wordt toegelaten tijdens de begin- en einduren van alle scholen, die door de aannemer nagevraagd kunnen worden bij de gemeente. Die begin- en einduren verschillen namelijk lichtjes per school en op die manier kunnen we de conflictsituatie tussen het school- en werfverkeer minimaliseren. Deze en nog enkele andere aanvullingen werden door onze fractie scherp ter harte genomen en toegepast.”

Eerste stap

Cortoos, die ook in de politieraad zetelt, zal de politiezone vragen hoe het charter gehandhaafd kan worden. “Dit werfcharter is een eerste stap in de goede richting over zwaar verkeer”, voegt schepen Devroye er nog aan toe. “Toch blijven we verder werken aan een groter geheel, tot buiten de gemeentegrenzen, om zwaar verkeer zo veel mogelijk om te leiden naar grotere, meer geschikte wegen. Zo streven we maximaal naar een veilige omgeving voor iedereen.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt