Herdenkingsplechtigheid voor Holocaust in Joods Museum
In het Joods Museum in Brussel heeft vrijdag, op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, een herdenkingsplechtigheid plaatsgevonden voor de miljoenen slachtoffers van de vervolging en uitroeiing van het Joodse volk door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
“We betuigen vandaag onze eer aan de zes miljoen mensen die uitgeroeid werden en aan alle slachtoffers van de Shoah”, zei museumdirectrice Barbara Cuglietta in een welkomstwoord. Ze benadrukte ook het belang van de herdenking om de herinneringen van zij die de Holocaust hebben meegemaakt levend te houden, en waarschuwde voor een “opstoot van antisemitisme” in de samenleving.
De Brusselse burgemeester Philippe Close refereerde aan de bevrijding van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, waarbij “de soldaten van het Rode leger de poorten van de hel openden”. Ook Close benadrukte het belang van een jaarlijkse herdenkingsceremonie.
De Europese coördinatrice voor de strijd tegen antisemitisme Katharina von Schnurbein kondigde aan dat de Europese Commissie dit jaar 46 miljoen euro vrijmaakt voor herdenkingsprojecten en voor de strijd tegen antisemitisme. Rabbijn Abi Tawil stak zes kaarsen aan voor de zes miljoen slachtoffers van de Holocaust.
Tot slot werd de kortfilm Ihave a message for you van de Italiaanse regisseur Matan Rochlitza geprojecteerd. Die vertelt het verhaal van Claire Szyper, die op een trein van Mechelen naar Auschwitz-Birkenau zat toen ze besloot te springen en te ontsnappen.
Aan de Dossinkazerne in Mechelen werd vrijdag een krans neergelegd ter nagedachtenis van de slachtoffers van de holocaust. Dat gebeurde door elf ambassadeurs uit onder meer Duitsland, Polen, Frankrijk en de Verenigde Staten.
Tussen 1942 en 1944 werden vanuit de Dossinkazerne 25.490 Joden en 353 Roma gedeporteerd. De meeste treinen hadden het Auschwitz-Birkenau als eindbestemming. Weinig gedeporteerden overleefden. Vandaag is Kazerne Dossin een memoriaal, museum en documentatiecentrum over de Holocaust.
Lees ook
“Ze koos voor Yvonne, en dat is haar dood geworden”: hoe joodse vluchtelinge haar geaardheid met haar leven moest bekopen
De oud-rechter die Dries Van Langenhove voor strafrechter kreeg: “De memes die ik zag waren om van te walgen”
Hoe komt het dat Dries Van Langenhove nu toch voor de rechter moet verschijnen voor negationisme? En welke straf riskeert hij?
Dries Van Langenhove wordt doorverwezen naar correctionele rechtbank voor negationisme
Video
Hoofdpunten
Björn Soenens heeft longkanker: “Ik maak misschien kans op volledig herstel, maar ik ben uiteraard ook bang”
“Regering heeft een verdienstelijke oefening gedaan”, expert Wim Moesen over het begrotingsakkoord van de federale regering
Trix (26) blijft achter met “gebroken hart” na experiment met tattoos in ‘Ze Zeggen Dat’: “Wat als dit echt was?”
Invalbeurt van 17 minuten tegen Rode Duivels is Zlatan Ibrahimovic niet goed bekomen: 41-jarige Zweed weer weken buiten strijd
Acteur Johan Leysen (73) overleden
Beste van Plus
Vissers gooien vis naar zeearend die het op gracieuze wijze vangt: “Heb je dat gezien?!”
Koen Crucke onthult geheimpje over bekende boezemvriend: “Ik was vroeger verliefd op hem”
‘Chef’ Brooklyn Beckham stopt kurk in zijn spaghettisaus, topchef kan ogen niet geloven
Radio 2-presentatrice Kim Debrie opnieuw in het ziekenhuis: “Helemaal onderuit gehaald”