Veldrijden Junioren Flandriencross in Hamme

Sil De Brauwere treedt uit de schaduw: “Stiekem hoop ik nog altijd op een WK-selectie”

Sil De Brauwere: “Een wegrenner zal ik niet zo snel worden.”© Marc Van Hecke

Petegem-aan-de-Leie -

Een vierde plaats op het Belgisch kampioenschap en aangeduid als reserve voor het wereldkampioenschap in Hoogerheide. Sil De Brauwere lijkt stilaan helemaal klaar om als veldrijder uit de schaduw te treden. “Stiekem hoop ik er op het WK nog altijd bij te zijn. Daarom wil ik de cross in Hamme ook winnen”, zegt hij.

Geert Stevens

De 17-jarige tweedejaarsjunior uit Petegem-aan-de-Leie won vorige week de cross in Zonnebeke, weliswaar bij afwezigheid van de toppers. Goed voor zijn derde voltreffer van deze winter nadat hij ook al de beste was in Knesselare en Orp-le-Grand, twee kleinere crossen. Zaterdag in Hamme wil de veldrijder van het Cyclocrossteam MJ Wood opnieuw meestrijden voor de zege.

“De Belgische selectie rijdt zondag de wereldbekerwedstrijd in Besançon, dus dit opent voor mij natuurlijk iets meer kansen. Ik wil in ieder geval dit niveau blijven aanhouden, want stiekem hoop ik nog altijd op een plaatsje in de Belgische WK-ploeg. Er moet dan wel iemand uitvallen, wat op zich voor de renner in kwestie niet leuk is, maar ik wil er wel volledig klaar voor zijn mocht de kans zich voordoen. De bondscoach verwacht ook dat de invallers op scherp blijven. Wel, ik zal er helemaal staan als Sven Vanthourenhout me alsnog nodig zou hebben.”

“Geef me maar de echte crossen”

Opvallend aan de loopbaan van Sil De Brauwere is het gegeven dat hij nog nooit aan een wegwedstrijd heeft deelgenomen.

“Ik ben er ingerold als mountainebiker en daar is het veldrijden nadien bijgekomen. Het is een combinatie die me goed ligt en waarbij ik ook stappen vooruit blijf zetten. Waarom ik de weg tot hiertoe links liet liggen? Ik vind het eigenlijk gevaarlijker dan mountainebiken en crossen. Al besef ik ook dat ik de stap naar de weg op korte termijn zal moeten zetten. Volgend jaar word ik belofte en dan wordt het trainen op de weg sowieso een aandachtspunt. Maar een wegrenner zal ik wel niet zo snel worden. Daarom ligt wat ik nu doe me te na aan het hart.”

Sil De Brauwere wil de progressie bestendigen en heeft daarbij oog voor enkele werkpunten.

“Het parcours in Lokeren was echt mijn ding. Ik eindigde er niet toevallig vierde. Geef me maar de echte crossen, dat stoempen mag er altijd bij zijn. Dit in tegenstelling met de snelle parcoursen. Dat zijn bij momenten halve wegkoersen en op zo’n terrein kom ik helemaal niet tot mijn recht. Dus op termijn wat meer de weg opzoeken, moet me in dat opzicht ook wat wijzer maken.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten