Kinderen van wijlen dr. Cornette opgenomen in Orde van Triverius, die denkt aan monument ter ere van iconische professor

Orvar en Karen Cornette (4de en 5de van links) werden samen met hun zus Inge opgenomen in de Orde van Triverius.© edp

Brakel -

Inge, Karen en Orvar Cornette, de dochters en zoon van wijlen chirurg Wilfried Cornette uit Brakel, werden tijdens de algemene vergadering van de Orde van Triverius opgenomen als lid.

Eric De Pessemier

De fenomenale verzameling medisch materiaal en ziekenhuismeubilair van Wilfried Cornette ligt aan de basis van de oprichting van het ‘Gemeentelijk Medisch-Historisch Museum Hieremias Triverius Brachelius’, in de voormalige kapel van de zusters van Maria in Nederbrakel. Triverius - in 1504 in Nederbrakel geboren als Jeremias De Drivere - was professor in de anatomie en geneeskunde. Omwille van hun engagement om na het overlijden van hun vader de bruikleenovereenkomst voor de collectie te verlengen, werden de kinderen van Wilfried Cornette - Inge, Karen en Orvar - nu opgenomen in de Orde van Triverius.

Nieuwe catalogus

Op dezelfde algemene vergadering van Orde werd de recent verschenen catalogus van het museum voorgesteld. “De eerste editie, die in 2014 verscheen, is al enkele jaren uitgeput en bovendien is het museum in de loop der jaren uitgebreid met tal van nieuwe instrumenten en apparaten”, licht Ludwig De Temmerman toe. “Een actualisering drong zich dan ook op. Het was de bedoeling om een samenvatting te maken van het verhaal dat de gidsen van het museum vertellen. De catalogus kan dan gebruikt worden als leidraad bij een bezoek. Na de gegidste rondleiding kan alles ook nog eens nagelezen worden. De catalogus telt 40 bladzijden, is rijk geïllustreerd en kost 10 euro. Daarbij is een bezoek met gids overigens inbegrepen.”

(lees verder onder de foto)

Uit het archief: wijlen Wilfried Cornette tussen Herman De Croo (toenmalig burgemeester) en dr. Lieven Bauwens (de voorzitter van de Orde van Triverius).© edp

Op zondag 29 januari van 14 tot 18 uur is het museum voor het eerst dit jaar open. Om 15 uur is er een gratis rondleiding. “We hebben een aantal gratis catalogi ter beschikking voor de eerste bezoekers. Ons museum is te bereiken via de Spoorwegstraat, inrit tussen huisnummer 4 en 6.”

Monument

Dr. Lieven Bauwens, voorzitter van de Orde van Triverius, deelde tijdens de vergadering ook nog mee dat de Orde momenteel onderzoekt of er op het vernieuwde Rondplein in Nederbrakel een monument ter ere van Triverius kan opgericht worden. “Voor de rioleringswerken van de Ronsesestraat - en de aanleg van een collector onder het Rondplein - moest het wielermonument te wijken”, zegt hij. “Die verhuis was al een huzarenstukje, een terugkeer van het acht ton zware monument is dus uitgesloten. Dat gewicht kunnen de gewelven van de collector trouwens niet dragen. Toch oogt het Rondplein vandaag kaal. Té kaal. Een nieuw monument zou er mooi tot zijn recht komen. En dan denken wij automatisch aan Triverius.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten