RECENSIE. ‘56 dagen’ van Catherine Ryan Howard: Liefde en moord in tijden van corona ****

In ‘56 dagen’ gebruikt auteur Catherine Ryan Howard de claustrofobie van de lockdown en de angst voor een wereldwijde coronapandemie in haar voordeel.

Wat doe je wanneer je ontdekt dat je geliefde helemaal niet de man is die hij zegt te zijn? De Ierse Catherine Ryan Howard schreef met ‘56 dagen’ een sterke variatie op dat klassieke thema.

John Vervoort

Het begin kan niet eenvoudiger en mooier zijn: twee mensen ontmoeten elkaar en de vonk slaat meteen over. Wanneer ze elkaar beter leren kennen, ontdekken ze dat ze allebei een zware rugzak torsen die de prille passie onder druk zet. 56 dagen van de Ierse auteur Catherine Ryan Howard is een ijzersterke variatie op dat thema. Bij de kassa van een supermarkt ontmoet de schuchtere Ciara de charismatische Oliver.

Snel worden ze geliefden en voor ze het weten, wonen ze samen. Dat ze snel dezelfde flat delen, heeft er ook mee te maken dat het verhaal zich afspeelt in de lente van 2019 wanneer de hele wereld in lockdown gaat door het coronavirus. Langzaam echter ontdekt Ciara dat Oliver zijn vorig leven absoluut geheim wil houden. En is het wel toeval dat Ciara net hem aan de kassa van de supermarkt ontmoette?

Verrassende wendingen

56 dagen is schitterend geplot waarbij de spanning gestaag oploopt. Langzaam maar dwingend wordt het mysterie van Oliver en Ciara ontrafeld en wanneer het duidelijk wordt hoe de vork aan de steel zit, volgen er nog een aantal verrassende wendingen. Mooi is hoe de auteur de rust en stilte maar ook de claustrofobie van de lockdown en de angst voor een wereldwijde coronapandemie in haar voordeel gebruikt, hoewel het virus niets met het eigenlijke verhaal te maken heeft.

Ook de personages zijn sterk uitgewerkt waarbij een mooie rol is weggelegd voor de twee speurders die haast als een komisch duo een gruwelijke moord moeten onderzoeken. Want dat de relatie tussen Ciara en Oliver behoorlijk fout is geëindigd, blijft niet lang geheim. De vraag is vooral waar het begin van hun interesse in elkaar lag? Howards boek is uitmuntend vakwerk.

Aangeboden door onze partners

Lees ook