RECENSIE. ‘12’ van Ryuichi Sakamoto: Een dozijn worstelingen met de sterfelijkheid ****

De muziekschrijver van ‘The revenant’ en ‘Merry christmas, Mr. Lawrence’ gaat op deze plaat de confrontatie aan met zijn sterfelijkheid.

Net wanneer de wereld op slot ging, kreeg componist Ryuichi Sakamoto te horen dat zijn kanker uitgezaaid was. In zijn diepste dal ging hij achter de piano zitten en worstelde in het dozijn miniaturen op zijn nieuwe ­album ‘12’ met zijn eigen sterfelijkheid.

Jasper Croonen

De muziekschrijver van onder andere The revenant en Merry christmas, Mr. Lawrence confronteert ze niet frontaal, niet strijdvaardig. Op 12 hoor je eigenlijk amper wat. Veel nagalmtijd, veel leegte. De ademhaling van de componist achter zijn klavier. Nauwelijks noten. Zijn atmosferische soundscapes en samples benadrukken met hun suizen de onzekerheid.

De dreunende synths van 20220202 suggereren paniek, de sarabande 20220302 klinkt als berusting. Maar met 20220207 toonzet Sakamoto zijn weigering om zich bij het noodlot neer te leggen, wanneer hij telkens opnieuw het dies irae-thema uit een dodenmis aanvat, maar weigert om het af te ronden en de melodie keer op keer van voor af aan laat herbeginnen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook