Drie auto’s op drie plaatsen in brand gestoken in centrum van Torhout: “Ik hoop dat die pyromanen enkele jaren cel krijgen”

© jhm

Torhout -

In het centrum van Torhout zijn vrijdagavond op drie plaatsen dicht bij elkaar drie auto’s in brand gestoken. De wagens stonden allemaal geparkeerd en brandden volledig uit. De politie is met een onderzoek gestart. “Dit is schandalig, ik hoop dat die pyromanen snel gevat worden en enkele jaren cel krijgen”, zegt een buurtbewoner.

Jelle Houwen

De eerste oproep voor een brand kwam om 22.45 uur binnen bij de hulpdiensten. In de Karel de Ghelderelaan, vlak bij de Colruyt in Torhout, stond een geparkeerde Mini in lichterlaaie. De wagen stond langs de stoep voor een huizenrij. Terwijl de brandweer nog onderweg was, kwam al een tweede melding binnen van een autobrand. Een Peugeot Partner die geparkeerd stond in dezelfde straat, zo’n 100 meter verder op de parking van het Ravenhofpark, stond ook in brand. (Lees verder onder de foto’s)

De eerste oproep voor een brand was voor deze Mini in de Karel De Ghelderelaan.© jhm

De Mini brandde volledig uit.© jhm

“Tijdens de bluswerken aan de Mini en terwijl de tankwagen uitgereden was naar de brandende bestelwagen kregen we van omstaanders nog een melding binnen van een brandende Mercedes op de parking Koer Vanthuyne in de Blekerijstraat”, zegt brandweerkapitein Matthieu Vanwalleghem van post Torhout. “Daarvoor riepen we een extra autopomp op. De branden bevonden zich op een honderdtal meter van elkaar. Het is aan de politie om uit te zoeken wat er gaande is maar het lijkt duidelijk dat dit om brandstichting gaat.”

Camerabeelden

De politie is alvast met een onderzoek gestart en ook het parket werd verwittigd. Er werden al drie verdachten opgepakt voor verhoor, maar die zijn alweer vrijgelaten. De speurders zullen nog camerabeelden van de buurt bekijken. (Lees verder onder de foto’s)

Deze Peugeot Partner werd in brand gestoken op de parking van het Ravenhofpark.© jhm

Ook de Peugeot Partner was niet meer te redden.© jhm

Uit het laadruim van de bestelwagen werden bidons en een cirkelzaag gehaald.© jhm

De drie wagens, een Mini, een Peugeot Partner en Mercedes C-klasse zijn volledig uitgebrand. In het laadruim van de Peugeot Partner zaten verschillende bidons die gevuld waren met een vloeistof maar dat heeft wellicht niets met de brand te maken. De grootste vuurhaard van de Peugeot bevond zich vooraan, die van de Mini en de Mercedes achteraan.

LEES OOK. BMW brandt volledig uit, waarschijnlijk geen kwaad opzet in het spel

Gelet op het feit dat de zwaarst ontwikkelde brand zicht in de Mini afspeelde, lijkt het aannemelijk dat die wagen het eerst in brand werd gestoken, waarna de daders naar de parking van het Ravenhofpark zijn gegaan en zo binnendoor liepen tot aan de parking in de Blekerijstraat. Het verdere onderzoek moet evenwel meer duidelijkheid brengen. (Lees verder onder de foto)

De Mercedes van een 26-jarige vrouw werd in brand gestoken op Koer Vanthuyne.© jhm

Een van de uitgebrande wagens is de Mercedes C-klasse van de 26-jarige D. uit Roeselare. “Ik was ‘s avonds bij mijn vriend in Torhout en we waren aan het gourmetten toen we hoorden dat mijn Mercedes in brand stond”, zegt de vrouw aangeslagen. “Mijn auto staat daar wel vaker geparkeerd maar even dikwijls staat hij in de garage. Vrijdagavond jammer genoeg niet. Mijn auto is acht jaar oud en reddeloos verloren. Er zat een dashcam in maar ik vrees dat die niets gefilmd zal hebben. In ieder geval hoop ik dat de daders snel gevonden worden en dat ze enkele jaren cel krijgen.”

Laf

Dat zegt ook een buurtbewoner die aan Koer Vanthuyne woont. “Dit is schandalig. Hoe laf moet je zijn om voor je plezier auto’s in brand te steken en dan weg te rennen? Twee jaar geleden stond mijn BMW op deze plaats al in brand. Ik was er altijd zeker van dat ook dat een geval van brandstichting was. Ik hoop dat ze die pyromanen snel vinden.”

In tegenstelling tot de andere twee wagens situeerde de brandhaard van de Mercedes zich achteraan.© jhm

Een andere wagen die volledig uitbrandde, is de Mini van de 40-jarige Ana Draghici. Zij woont om de hoek van de straat waar de auto geparkeerd stond. “Ik was al gaan slapen en had er helemaal niets van gemerkt”, zegt de vrouw. “Plots maakte de politie me wakker omdat er iets was gebeurd. Zelf dacht ik dat het om een ongeval ging maar het was meteen duidelijk dat het brandstichting was.”

“Met niemand problemen”

“Eerst vroeg ik me af of het iets persoonlijk was, maar ik woon hier 2,5 jaar en heb met niemand problemen. Als je dan hoort dat er meerdere auto’s in brand werden gestoken door iemand die vindt dat hij daar het recht toe heeft, voelt dat verschrikkelijk aan. Het is mijn enige wagen en ik hoop dat ik iets kan regelen om verder te kunnen blijven rijden.”

© jhm

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten