Vlaanderen telt het hele weekend tuinvogels

Themabeeld

Dit weekend gaat Het Grote Vogeltelweekend van Natuurpunt door. Duizenden Vlamingen tellen zaterdag en zondag in hun tuin het aantal vogels en dragen op die manier bij aan het grootste vogelonderzoek van Vlaanderen. Maandag startten de schoolkinderen al met het tellen van vogels op hun speelplaats.

ltoBron: BELGA

Tijdens het Grote Vogeltelweekend wil Natuurpunt te weten komen welke vogels het vaakst voorkomen in Vlaamse tuinen. Door slechts een kwartiertje te tellen weet de natuurorganisatie al voldoende. Vorig jaar bestond de top drie uit de huismus, koolmees en vink.

Op vogelweekend.be kan je tijdens het telweekend jouw vogels in een telformulier ingeven en vind je tips hoe je de vogels herkent. De resultaten moeten worden doorgegeven voor zondag 29 januari om middernacht. De eerste resultaten van de telling worden maandag 30 januari al verspreid.

“Manier om tot mezelf te komen”

Ook scholen doen mee met de vogeltelling. Van 23 januari tot 27 januari telden duizenden leerlingen de vogels op hun speelplaats. Zo leren ze de dieren van dichtbij kennen en doen ze mee aan het grootste vogelonderzoek in Vlaanderen.

“Ik ben nogal stressgevoelig en naar vogels kijken is een manier om tot mezelf te komen”, zegt actrice Tine Embrechts, die komend weekend zeker meetelt. “Je kan het makkelijk inpassen in je agenda, als een soort zenmoment. Sinds ik de vogels voeder, ben ik echt verwonderd over hoeveel leven er in mijn tuin zit. Ik leer nog elke dag iets bij en ik ga dit weekend zeker klaarzitten met mijn tellijstje.”

“Dit weekend voorspellen ze fris weer. Als je dan enkele vetbollen hangt of zaadjes strooit op de bevroren grond, dan zullen de vogels makkelijk de weg vinden naar je tuin”, voorspelt Gerald Driessens, vogelexpert Natuurpunt. “Zet ook een schaaltje met vers water zodat de vogels kunnen drinken of een badje nemen. Benieuwd welke vogels zich dit weekend laten opmerken.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten