Geschiedenis! 17-jarige Alexander Blockx schrijft na bloedstollende tiebreak juniorentitel Australian Open op zijn naam: “Dit was compleet gek”
Onze 17-jarige landgenoot Alexander Blockx heeft zich zaterdagmorgen Belgische tijd verzekerd van de grandslamtitel bij de junioren op de Australian Open.
Blockx haalde het in drie sets van zijn Amerikaanse leeftijdsgenoot Learner Tien: 6-1, 2-6 en 7-6 (11/9). Blockx was bij de jongens de allereerste Belgische finalist op de Australian Open. Bij de meisjes gingen An-Sophie Mestach (zij won in 2011), en Sofia Costoulas hem voor.
Blockx, het derde reekshoofd in Melbourne, nam een vliegende start door zijn leeftijdsgenoot aan de overkant drie keer te breken. Tien zou dat in de tweede set twee keer doen. Daardoor zag de Antwerpenaar in zijn zesde enkelpartij nog maar voor de tweede keer een set verloren gaan. In zijn vijf voorgaande partijen verloor hij er maar eentje.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
In de allesbepalende derde set ging het gelijk op in de mythische Rod Laver Arena. Beide jonkies hielden hun opslag waardoor een supertiebreak uitsluitsel moest bieden. Ook daarin gaven Blockx en Tien elkaar geen duimbreed toe, maar haalde de Belg het uiteindelijk wel met 11-9! De Antwerpenaar pakt na de vrijdag verloren dubbelfinale zo revanche op zijn Amerikaanse opponent.
Blockx heeft na Jacky Brichant in 1947 en Kimmer Coppejans in 2012 (beiden triomfators op Roland Garros) als derde Belgische jongeling een grand slam beet.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
“Was een compleet gekke wedstrijd”
“Ik ga niet zeggen dat het vandaag het beste tennis was dat ik ooit heb gespeeld, maar de manier waarop ik vocht, waarop ik die derde set doorkwam, waarop ik bleef volhouden, is duidelijk een van de mooiste overwinningen van mijn leven”, zei Blockx na afloop op de persconferentie.
“Ik moest hard uithalen tegen Learner, anders zie je wat er gebeurt, zoals in de tweede set. Ik kon toen niets doen, want hij is een ongelooflijke speler. Hoe hij op een bal kan meppen heb ik zelden gezien. Hij controleert de bal zo goed. Als je hem niet onder druk zet, veegt hij je gewoon weg.”
“Daarom vocht ik in de derde set met zo hard mogelijke uithalen terug. Ik kan fouten maken, maar dat komt omdat ik een manier moest vinden om hem onder druk te zetten, met mijn forehand, mijn backhand. Alles moest kloppen. En uiteindelijk heb ik gewonnen. Dat is het belangrijkste.”
“Het was mijn eerste keer hier in Melbourne”, zei hij. “Ik had me goed voorbereid op dit toernooi, hard getraind en het liep goed af. Elke wedstrijd had ik het gevoel dat ik steeds beter ging spelen. Een geweldig gevoel. Mijn eerste Grand Slam was Roland Garros vorig jaar. Dan volgden Wimbledon en de US Open. En elke keer deed ik het beter. Maar ik besef dat het bij de junioren is, dat zijn geen volwassenen. Er is dus nog werk aan de winkel. Maar ik hoop dat ik op een dag hetzelfde kan doen bij de senioren.”
© AP
Lees ook
Liever tennissen in Australië dan uitgaan in België: het wonderlijke leven van de 17-jarige beloften Alexander Blockx en Gilles-Arnaud Bailly
Belgische tennistalenten Alexander Blockx en Gilles-Arnaud Bailly barsten van ambitie: “Trainen met Carlos Alcaraz, dat was fijn”
Hoe Belgisch toptalent Alexander Blockx al op 3,5-jarige leeftijd ontdekt werd: “Hij is supergelukkig als hij kan tennissen”
Einde aan de speculatie: Australian Open-baas “zag de scans” en onthult hoe zwaar de blessure van Novak Djokovic was
Video
Hoofdpunten
DE INSIDER: “Ik snap dat niet alle scholen blij zijn met onze Onderwijzer”
Zelfde aanbod, vlak bij elkaar, en toch hebben scholen heel andere leerlingen: “Misschien hebben wij de reputatie dat we te moeilijk zijn”
ONDERWIJZER. Bekijk hier hoe de scholen in jouw buurt scoren: hoeveel C-attesten reiken ze uit en hoeveel leerlingen halen later hoger diploma?
Vlaanderen telt veel meer leerkrachten dan andere landen, en toch is er lerarentekort: “Met één ingreep heb je er 25.000 bij”
CD&V wil af van ‘1 plus 1 gratis’, maar niet iedereen is enthousiast: “Geen nieuw idee, en weinig onderbouwing”