Iraanse mensenrechtenactivist veroordeeld tot vijf jaar cel na deelname aan protesten

© AP

In Iran is een 36-jarige mensenrechtenactivist, Arash Sadeghi, veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens collusie en bedreiging van de nationale veiligheid, met nog eens acht maanden erbovenop wegens propaganda tegen het land. Dat heeft zijn advocaat zaterdag gezegd.

ltoBron: BELGA

Sadeghi, die eerder al jaren in de cel zat na gelijkaardige beschuldigingen, werd in oktober opgepakt tijdens een protestactie naar aanleiding van het overlijden van de Iraans-Koerdische Mahsa Amini na politiegeweld, maar kwam vorige week weer vrij.

Voor zijn arrestatie was Sadeghi al sinds mei 2021 op vrije voeten. Hij was toen uit de gevangenis vrijgelaten om gezondheidsredenen. Hij lijdt aan botkanker.

LEES OOK. “Al meer dan 500 doden geteld bij protesten in Iran”

Nadat hij in oktober opnieuw was opgepakt, werd Sadeghi opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, maar vorige week werd hij op borgtocht weer vrijgelaten.

Hij daagde niet op voor de rechtbank en werd nu dan ook bij verstek veroordeeld. Zijn advocaat, Ramin Safarnia, zegt te hopen dat de rechter rekening zal houden de gezondheidstoestand van Sadeghi. “Hij kan geen gevangenschap aan”, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten