Hoeve onbewoonbaar na dakbrand, bewoner in shock naar ziekenhuis: “Alweer een drama voor deze familie”

De uitslaande dakbrand vernielde een groot deel van de bovenverdieping.© FVL

Houthulst -

In de Monseigneur Schottestraat in Houthulst is een hoeve vrijdagavond onbewoonbaar verklaard na een felle dakbrand. Grote delen van de bovenverdieping brandden uit. Een 60-jarige man werd in shock naar het ziekenhuis gebracht. “Ik ken die mensen goed en in het verleden werden ze al niet gespaard. Dit is weer een drama voor hen”, zegt burgemeester Joris Hindryckx (CD&V).

Jelle Houwen

De brand werd vrijdagavond even na 19 uur ontdekt in een hoeve aan de Monseigneur Schottestraat in Houthulst. De bewoner was op dat moment thuis en merkte vuur en rook op die zich rond de schouw op het dak bevond. De hulpdiensten werden gebeld waarna de brandweerposten van Houthulst en Langemark ter plaatse reden.

Bovenverdieping uitgebrand

“De vuurhaard situeerde zich oorspronkelijk in de schouw maar nam uitbreiding tot onder het dak”, aldus de brandweer. “De brand was al bij al snel onder controle maar de schade is aanzienlijk. Er zit een groot gat in het dak en grote delen van de bovenverdieping zijn uitgebrand. Daar bevonden zich onder andere slaapkamers. Door het gebruikte bluswater is er ook schade in de andere delen van de verdieping en daarnaast is er ook water- en rookschade op het gelijkvloers. De elektriciteit is doorgebrand en uitgevallen in de hele woning.”

Daarom werd het huis onbewoonbaar verklaard. “Er woont een man die tijdens de bluswerken onwel raakte”, zegt Kristof Louagie van Brandweer Westhoek. “Wellicht kwam dat door de shock of de emoties want de man raakte zelf niet bevangen door rook. Hij werd ter controle naar het ziekenhuis gebracht om wat te bekomen.”

Kostbare herinneringen

Het is niet de eerste keer dat de bewoners van de hoeve getroffen worden door ellende. “In het huis was de 60-jarige man alleen aanwezig”, zegt burgemeester Joris Hindryckx van Houthulst. “Ik ken hem en de familie vrij goed. In het verleden zijn zij absoluut niet gespaard gebleven van ellende en tegenslag. We vinden het verschrikkelijk dat dit hen nu weer moet overkomen.”

“Een brand in een huis is sowieso al verschrikkelijk en zeker als er daarbij kostbare herinneringen verloren gaan. Die probeerde hij nog te redden maar dat is niet gelukt. De man beschikt gelukkig over een goed netwerk van vrienden en familie, waar hij terecht kan.”

De uitslaande dakbrand vernielde een groot deel van de bovenverdieping.© FVL

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten