Mechelen werkt gedurende halfjaar aan herinrichting stationsbuurt: vanaf maandag knip aan rotonde

De rotonde aan het station wordt geknipt tussen de Hendrik Conscience- en de Leopoldstraat.© Stijn Van de Sande

Mechelen -

De knip aan de rotonde op het Koning Albertplein in Mechelen is vanaf maandag een feit. Een stuk van de verharding wordt er opgebroken. Een week later beginnen de werkzaamheden in de Leopoldstraat. De verkeerscirculatie in de stationsbuurt zal in de toekomst helemaal anders verlopen.

Sven Van Haezendonck

Door de opening van de tangent (B101) vorige zomer is de Postzegellaan niet langer de belangrijkste as voor doorgaand verkeer richting centrum of E19. Daarom wil de stad de verkeerssituatie in de stationsbuurt grondig bijsturen. Via de Hendrik Consciencestraat zal je met de wagen niet meer richting binnenstad kunnen rijden, want die wordt exclusief voor bussen, taxi’s, fietsers en voetgangers.

Vergroening

Door de Leopoldstraat is in de nabije toekomst autoverkeer in twee richtingen toegelaten. Door het vriesweer werden de werken aan de rotonde even uitgesteld. Ondertussen is er wel al gewerkt aan het wegnemen van de verhoogde delen, maar vanaf maandag volgt de harde ingreep: het gedeelte van de rotonde tussen de Hendrik Conscience- en de Leopoldstraat wordt geknipt. De zone aan de voormalige cafés Boesjkammeree en De Prof wordt deels opgebroken en onthard om te vergroenen.

Daardoor kan je vanaf maandag vanaf de rotonde niet meer richting Vaartdijk of het stuk van de Stationsstraat naast het Postzegelviaduct rijden. Wie daar nog met de auto wil geraken, moet via de Leopold- en de Van Kerckhovenstraat.

Tussen de Hendrik Conscience- en de Leopoldstraat wordt de rotonde geknipt.© Stad Mechelen

“De werkzaamheden in de stationsbuurt duren in totaal ongeveer een halfjaar, maar ze zullen op korte termijn al een meerwaarde bieden. Denk maar aan de groenere aanblik die de rotonde aan het station zal krijgen of de nieuwe fietspaden in beide rijrichtingen in de Leopoldstraat”, vertelt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken.

“Veilige en rustige routes”

Een week na het begin van de werkzaamheden aan de rotonde is de Leopoldstraat aan de beurt. “Eens het nieuwe station er staat, realiseren we een mooie en veilige herinrichting die erbij past”, zegt eerste schepen Princen. Volgens de huidige timing moet het nieuwe station in de loop van 2027 klaar zijn, deze herinrichting is dus tijdelijk.

“Na deze werkzaamheden verandert de verkeerscirculatie in de omgeving drastisch. Daarmee willen we veilige en rustige routes creëren voor zachte weggebruikers, zonder de bereikbaarheid voor autoverkeer uit het oog te verliezen”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit. De huidige werken verlopen in fases, waardoor de routes om naar de stationsbuurt te rijden geregeld worden aangepast. “Hou dus zeker goed de signalisatie en de laatste informatie op onze website in de gaten”, stelt Vanmarcke.

Een impressie van de toekomstige situatie aan de rotonde.© OMGEVING

www.mechelen.be/stationswijk-werf

Aangeboden door onze partners