Reizigers op lijn 10 rijden maandag op nieuwe tram Stadslijner

© ATV

Deurne -

Na de Hermelijn en de Albatros rijden er vanaf maandag ook Stadslijners door de stad Antwerpen. Dat is de naam van de nieuwe trams die op lijn 10 tussen Wijnegem en park-and-ride Schoonselhof zullen rijden. De Stadslijner heeft een lage vloer en telt 54 zitplaatsen, 22 klapzetels en 126 staanplaatsen.

Sacha Van Wiele

De nieuwe trams van De Lijn Antwerpen werden zaterdagochtend voorgesteld op de stelplaats in Deurne. De tram is 31,5 meter lang en heeft een capaciteit van 202 reizigers. Een belangrijke troef is de seininfrastructuur in de tram waardoor er ook in de premetrokokkers correcte real time informatie kan worden doorgegeven over de aankomsttijden aan de reizigers. De Lijn Antwerpen krijgt 58 Stadslijners, waarvan er 24 geleverd zijn en 23 al worden ingezet.

De Lijn-voorzitter Johan Sauwens, minister Lydia Peeters en schepen Koen Kennis namen al een ritje.© Joris Herregods

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) en de voorzitter van De Lijn Johan Sauwens erkennen dat de openbare vervoermaatschappij een moeilijke periode achter de rug heeft. Maar beiden zijn optimistisch.

“Voor 2023 is er een investeringsbudget van 270 miljoen euro”, zegt Peeters. “De prioriteit is het wegwerken van de achterstand in het onderhoud. Dit jaar nemen we een belangrijke beslissing in het openstellen van enkele haltes van de Antwerpse premetro. Het budget voor exploitatie is gestegen naar een miljard euro.”

De Stadslijner telt 54 zitplaatsen, 22 klapzetels en 126 staplaatsen.© Joris Herregods

Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zorgde bij de voorstelling van de nieuwe tram voor de kritische noot. Hij verwijst naar de files afgelopen dagen als gevolg van de werken aan de viaduct in Merksem. Met de aanleg van de Oosterweelverbinding staat Antwerpen voor een zware periode.

“We zien dat mensen de overstap maken van de wagen naar andere vervoersmiddelen, maar het openbaar vervoer moet dringend een tandje bijsteken”, zegt Kennis. “Ik wou bijna zeggen dat dit de nagel aan mijn doodskist is, maar het is de nagel waarop ik zal blijven kloppen. De frequentie, de kwaliteit en de efficiëntie moet omhoog.”

Kennis kijkt uit naar de levering van dubbelrichting trams die in 2024 worden geleverd. Dit zijn trams met twee stuurcabines. Dat is handig, want de tram kan bijvoorbeeld tot aan een werf rijden en dan weer terugkeren zonder keerlus. De schepen vraagt De Lijn ook om de oude PCC-tramtoestellen toch nog wat te behouden.

“Als Gent nog dubbelrichting PCC-trams heeft, dan zijn die welkom in Antwerpen”, zegt Kennis. “Deze toestellen hebben niet alleen een zekere charme, maar ze zijn ook nodig voor de uitbreiding van ons tramnet.” Deze oproep kon niet rekenen op veel enthousiasme bij directeur-generaal De Lijn Ann Schoubs. Zij begrijpt dat de PCC-trams deel uitmaken van het straatbeeld in Antwerpen.

“Deze oude trams gaan we toch stilaan waardig op pensioen sturen”, zegt Schoubs. “We willen de reizigers nieuw en comfortabel materiaal aanbieden.” De Lijn vervoert dagelijks in de Vervoersregio Antwerpen 193.000 reizigers, onder wie 120.000 met de tram. “De nieuwe Stadslijner vervangt tot 150 wagens”, zegt De Lijn-voorzitter Sauwens.

(lees verder onder de video)

@gva De Stadslijner rijdt vanaf nu in Antwerpen en heeft een capaciteit van 202 reizigers. #gva #voorjou #Antwerpen #delijn #trams #openbaarvervoer #fyp #vjp ♬ Chill out lofi hip hop(912904) - osuga satoshi

Welke types trams rijden er rond in Antwerpen?

In Antwerpen zijn er heel wat types trams die de stad doorkruisen. Ze hebben ook een eigen naam. Een overzicht:

PCC-tram.© De Lijn

PCC:

Afmetingen: 13,72 meter lang en 2,2 meter breed

Gewicht: 18,5 ton

Vaste zitplaatsen: 28

Staanplaatsen: 41

Hermelijn.© De Lijn

Hermelijn:

Afmetingen: 29,62 meter lang en 2,3 meter breed

Gewicht: 39 ton

Vaste zitplaatsen: 72

Staanplaatsen: 102

Albatros-5 MOD.© De Lijn

Albatros-5 MOD:

Afmetingen: 31,81 meter lang en 2,3 meter breed

Gewicht: 39,5 ton

Vaste zitplaatsen: 54

Klapzetels: 23

Staplaatsen: 122

Albatros- 7 MOD.© De Lijn

Albatros- 7 MOD:

Afmetingen: 43,04 meter lang en 2,3 meter breed

Gewicht: 53 ton

Vaste zitplaatsen: 67

Klapzetels: 42

Staplaatsen: 182

Stadslijner.© Joris Herregods

Stadslijner:

Afmetingen: 31,58 meter lang en 2,3 meter breed

Gewicht: 41,7 ton

Vaste zitplaatsen: 54

Klapzetels: 22

Staplaatsen: 126

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten