Politie grijpt in bij grootschalig klimaatprotest op Nederlandse snelweg: honderden arrestaties verricht

© AP

De politie heeft zaterdag ingegrepen bij het protest van klimaatactiegroep Extinction Rebellion op de A12-snelweg in Den Haag. Rond de middag wierpen honderden actievoerders daar een blokkade op. In totaal werden honderden arrestaties verricht.

lto, mtmBron: BELGA

De eerste groepen verzamelden zich rond 11.30 uur rond de snelweg, het Malieveld (het grote grasveld waarop wel vaker geprotesteerd wordt) en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. Ze hadden spandoeken en borden bij zich met teksten als “Wij staan voor het recht op protest”, “Ga wat beters doen met al die poen” en “Arresteer de échte klimaatboeven”. Er waren veel agenten aanwezig, die de actievoerders waarschuwden niet de snelweg op te lopen.

Toen ze dat rond de middag toch deden en de A12 blokkeerden, greep de politie in. Actievoerders werden opgepakt, weggesleept en in een busje gezet. In totaal werden honderden arrestaties verricht, aldus de politie, die geen exact aantal kon geven. De A12 is inmiddels weer leeg, maar nog niet vrijgegeven. De brandweer is bezig een activist die in een paal langs de weg was geklommen naar beneden te halen.

Volgens Extinction Rebellion zijn er meer dan vijfhonderd arrestaties verricht. De arrestanten werden met bussen weggevoerd en onder meer in gymzalen ondergebracht.

(Lees verder onder de foto)

© EPA-EFE

Slijpschijven en cola

Het aanhouden van de actievoerders die op de weg bleven zitten, verliep uiterst moeizaam. De betogers werkten niet mee en hadden zich in groepjes aan elkaar vastgemaakt. De politie moest zich op slijpschijven en cola beroepen om hen weg te halen. Langs de zijkanten van de weg en boven de tunnel stonden veel toeschouwers, die de actievoerders op de weg aanmoedigden.

In de afgelopen dagen werden al zeven aanhangers van Extinction Rebellion opgepakt vanwege de aangekondigde protestactie tegen de manier waarop de overheid omgaat met fossiele subsidies. Ze hadden anderen opgeroepen mee te doen aan de wegblokkade, maar daarmee maakten ze zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan opruiing. Zij zijn inmiddels weer vrij.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten