“Gebruik je recht om lief te zijn”: leerlingen bedenken zelf leefregels om school beter te maken
De leerlingen stelden samen met twee leerkrachten het manifest op. — © IF
Er zijn te weinig leraars en het onderwijsniveau is in vrije val. Politici en specialisten staan voor grote uitdagingen. Maar wat kunnen leerlingen en leerkrachten zélf doen om de school sterker te maken? Veertien schoolgenoten van het Sint-Janscollege in Sint-Amandsberg doen een voorstel, en stelden een ‘manifest’ op.
“Er is al heel wat inkt gevloeid over de problemen in het onderwijs”, zegt leerkracht Peter Parmentier. “Onderwijsspecialisten en politici lieten er al heel wat inkt over vloeien. We vonden het tijd om te luisteren naar de mensen die dag in dag uit de school maken. Wat kunnen zij doen om de klas en de school sterker te maken? Een heel divers groepje met leerlingen en leerkrachten uit verschillende hoeken van de school stak de koppen bij elkaar.”
Dat deden ze vooral door te luisteren en rond te kijken op school. “We zagen mooie, maar soms ook droevige en zelfs lelijke dingen. We vroegen ons af hoe mensen zich daarbij voelen. Wat als je in de les iets wil bijleren, maar sommige klasgenoten niet die bedoeling hebben? Hoe voelt dat voor de leerkracht? Wat als de pas gedweilde vloer al na één speeltijd weer smerig is?”
Oproep
Het resultaat is een heus ‘manifest’, met dertien leefregels. “We denken dat deze regels het samenleven op school voor iedereen aangenamer maken”, zegt Castor, die in het vijfde jaar zit. “We leggen ze dan ook voor als een uitdaging, een oproep om er mee aan de slag te gaan. We gaan ze in de lessen bespreken, maar ook aan leerkrachten en directie voorleggen en breed verspreiden.”
Want beter samenleven op school, daar zit volgens zesdejaars Elise een mogelijke oplossing voor het lerarentekort. “Met elkaar praten, in dialoog gaan, elkaar weer leren kennen, … dat is iets wat we opnieuw moeten leren. Daarna kunnen we samen werken aan onze opdracht: kennis, waarden en verwondering doorgeven aan elkaar. Ons manifest kan een begin zijn.”
Dit zijn de dertien ‘leefregels’
1. Iedereen is anders slim.2. Dat tikkeltje vriendelijkheid maakt het verschil3. Waar de lat ligt is niet belangrijk maar wel hoe we er samen overgaan.4. Respect werkt enkel in beide richtingen.5. Iedereen is anders, gelukkig maar.6. Gebruik je recht om lief te zijn.7. Wij zoeken niet ons eigen gelijk maar ons gemeenschappelijke geluk.8. Iedereen heeft recht om les te volgen/geven.9. Wij praten niet over maar met elkaar10. Iedereen mag zich hier veilig en fijn voelen.11. Wij hebben al een mooie taal, het digitale is maar een middel.12. Geef alle schoolgenoten de tijd en rust die ze verdienen.13. We willen minder op afstand werken maar naar elkaar toe groeien.
Lees ook
ONDERWIJZER. Bekijk hier hoe de scholen in jouw buurt scoren: hoeveel C-attesten reiken ze uit en hoeveel leerlingen halen later hoger diploma?
Al meer dan 400.000 Vlamingen gebruikten de ONDERWIJZER: vergelijk hier de scholen uit jouw buurt
Welke richting kies ik? En welke soort school past het beste bij mijn kind? Zo maak je een slimme schoolkeuze
Studenten laten groeien en bloeien, ook dat is een kerntaak van de UGent
Video
Hoofdpunten
‘Kamp Waes’-deelnemer Matthieu Bonne verpulvert wereldrecord van 3.590 kilometer fietsen in week tijd
Op drie plaatsen komt spoeddienst voor wie dringend tandzorg nodig heeft: “Zo iemand kan geen dag wachten”
Vriend van Vlaamse vrouw (68) die dood werd aangetroffen in Koewacht: “Marleen had een gouden hart. Dat is haar allicht fataal geworden”
New York opent verboden eiland waar meer dan miljoen lichamen liggen begraven voor het eerst voor het publiek
Een vraagteken mocht niet, dus telt naam van dochter Elon Musk nog slechts één letter
Beste van Plus
Passagier opent deur van vliegtuig en neemt noodglijbaan naar tarmac
Kat Kerkhofs deelt vertederende video voor eerste verjaardag van zoontje Ciro Mertens
Foto van paus in hippe gewatteerde jas gaat viraal, maar is niet wat het lijkt
Vrouw verliest AirPods op vliegtuig, de tracker op haar iPhone brengt haar naar een onverwachte plaats