“Gebruik je recht om lief te zijn”: leerlingen bedenken zelf leefregels om school beter te maken

De leerlingen stelden samen met twee leerkrachten het manifest op.© IF

SINT-AMANDSBERG -

Er zijn te weinig leraars en het onderwijsniveau is in vrije val. Politici en specialisten staan voor grote uitdagingen. Maar wat kunnen leerlingen en leerkrachten zélf doen om de school sterker te maken? Veertien schoolgenoten van het Sint-Janscollege in Sint-Amandsberg doen een voorstel, en stelden een ‘manifest’ op.

Max Dedulle

“Er is al heel wat inkt gevloeid over de problemen in het onderwijs”, zegt leerkracht Peter Parmentier. “Onderwijsspecialisten en politici lieten er al heel wat inkt over vloeien. We vonden het tijd om te luisteren naar de mensen die dag in dag uit de school maken. Wat kunnen zij doen om de klas en de school sterker te maken? Een heel divers groepje met leerlingen en leerkrachten uit verschillende hoeken van de school stak de koppen bij elkaar.”

Dat deden ze vooral door te luisteren en rond te kijken op school. “We zagen mooie, maar soms ook droevige en zelfs lelijke dingen. We vroegen ons af hoe mensen zich daarbij voelen. Wat als je in de les iets wil bijleren, maar sommige klasgenoten niet die bedoeling hebben? Hoe voelt dat voor de leerkracht? Wat als de pas gedweilde vloer al na één speeltijd weer smerig is?”

Oproep

Het resultaat is een heus ‘manifest’, met dertien leefregels. “We denken dat deze regels het samenleven op school voor iedereen aangenamer maken”, zegt Castor, die in het vijfde jaar zit. “We leggen ze dan ook voor als een uitdaging, een oproep om er mee aan de slag te gaan. We gaan ze in de lessen bespreken, maar ook aan leerkrachten en directie voorleggen en breed verspreiden.”

Want beter samenleven op school, daar zit volgens zesdejaars Elise een mogelijke oplossing voor het lerarentekort. “Met elkaar praten, in dialoog gaan, elkaar weer leren kennen, … dat is iets wat we opnieuw moeten leren. Daarna kunnen we samen werken aan onze opdracht: kennis, waarden en verwondering doorgeven aan elkaar. Ons manifest kan een begin zijn.”

Dit zijn de dertien ‘leefregels’

1. Iedereen is anders slim.2. Dat tikkeltje vriendelijkheid maakt het verschil3. Waar de lat ligt is niet belangrijk maar wel hoe we er samen overgaan.4. Respect werkt enkel in beide richtingen.5. Iedereen is anders, gelukkig maar.6. Gebruik je recht om lief te zijn.7. Wij zoeken niet ons eigen gelijk maar ons gemeenschappelijke geluk.8. Iedereen heeft recht om les te volgen/geven.9. Wij praten niet over maar met elkaar10. Iedereen mag zich hier veilig en fijn voelen.11. Wij hebben al een mooie taal, het digitale is maar een middel.12. Geef alle schoolgenoten de tijd en rust die ze verdienen.13. We willen minder op afstand werken maar naar elkaar toe groeien.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt