Loena Hendrickx baalt na gemiste kans op EK-goud: “Misschien ben ik mentaal niet sterk genoeg?”

Loena Hendrickx moest zaterdagnamiddag op het EK kunstschaatsen in Finland vrede nemen met zilver. Een historische prestatie van onze landgenote, maar ze kon haar favorietenrol niet helemaal waarmaken. “Ik weet niet wat er gebeurde”, reageerde ze achteraf ontgoocheld.

Jonas Withouck

Hendrickx maakte enkele foutjes in haar vrije kuur, haar Georgische concurrente Anastasia Gubanova deed dat niet en pakte het goud. “Ik weet niet wat er gebeurde”, reageerde Hendrickx ontgoocheld. “Ik voelde me sterk en had vertrouwen, mijn trainingen weren heel goed. Misschien ben ik uiteindelijk mentaal niet sterk genoeg? Ik weet dat dit een grote kans was, maar topsport is hard.”

Binnen acht weken verdedigt Hendrickx in de Japanse stad Saitama haar tweede plaats van vorig jaar bij de strijd om de wereldtitel. “Daarvoor zal ik geen wedstrijden meer schaatsen”, zei Hendrickx op de persconferentie in Espoo.

Ze zal de tijd nemen om haar mental coach Brigitte Derks te raadplegen. Ook tijdens de Europese titelstrijd, die zondag wordt afgesloten met een gala van de medaillewinnaars, had ze contact gehad met Derks.

Van het drietal dat in de catacomben van de Espoo Metro Areena de pers te woord stond, was Hendrickx als enige in mineurstemming. “Ik begon goed. Maar het lukte me niet die kwaliteit te handhaven. Dat is jammer.”

© AFP

Gubanova: “Ik houd van de cultuur, de architectuur en het eten in Georgië”

Winnares Anastasiia Gubanova en nummer drie, Kimmy Repond uit Zwitserland, waren uiterst tevreden. Wat de in Rusland geboren, getogen en wonende Gubanova nu met Georgië te maken heeft, luidde een argwanende vraag. “Ik houd van de cultuur, de architectuur en het eten in Georgië”, was het antwoord. “Afgelopen zomer ben ik nog in Tbilisi geweest. Dat is me goed bevallen.”

Hendrickx zal op het WK in Japan worden vergezeld door Nina Pinzarrone. Door haar sterke kür en de mislukte oefening van de Oostenrijkse Olga Mikutina, steeg de debuterende Pinzarrone een plaats en eindigde ze als vijfde. De Duitse tv-commentator Daniel Weiss, ex-nationaal kampioen, kwalificeerde haar vrije programma als “medaillewaardig”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten