Waalse regering akkoord over vernieuwing vergunning van Luikse luchthaven

© BELGA

De Waalse regering heeft zaterdagavond een akkoord bereikt over de vernieuwing van de unieke vergunning aan de luchthaven van Luik. Dat heeft het kabinet van minister-president Elio Di Rupo (PS) bekendgemaakt in een persbericht.

mtmBron: BELGA

Vliegtuigen waarvan het geluidsquotum per opstijgingsbeweging niet voldoet aan de maximaal vereiste waarden, mogen volgens een degressief systeem tussen 23 en 7 uur niet opstijgen.

Per jaar zullen 55.000 bewegingen worden toegestaan, exclusief vliegtuigen van minder dan 34 ton en/of met minder dan 19 passagiers, die 15 procent van de huidige bewegingen vertegenwoordigen.

De gesprekken waren zaterdag op de Elysette in Jambes (Namen) hervat nadat de ministers daags ervoor waren vertrokken zonder akkoord over deze verlenging.

De unieke vergunning die eind augustus werd afgeleverd door de gemachtigde ambtenaren van het Waalse Gewest gaf toestemming voor de exploitatie van de luchthaven de komende 20 jaar, maar beperkte de capaciteit tot 50.000 bewegingen per jaar en stelde een geluidsquotum vast dat naar verwachting van jaar tot jaar zal afnemen.

Onhoudbare omstandigheden, stelden de luchthaven en haar belangrijkste operatoren vanaf het begin. Ze hadden beroep ingediend waardoor de Waalse regering zich vóór 1 februari moest uitspreken. Binnen de regering liepen de meningen uiteen, tussen minister van Leefmilieu Céline Tellier (Ecolo), die van de luchthaven van Luik niet “de geluidsvuilnisbelt van Europa” wilde maken, en minister van Ruimtelijke Ordening Willy Borsus (MR), die de beperking tot 50.000 vluchten per jaar “destructief” noemde.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten