WEER. Zondags zonnetje niet uitgesloten

Het blijft meestal droog zondag, enkel in het westen is wat gedruppel mogelijk.© Shutterstock

Zondagmiddag blijft het boven België bewolkt, maar af en toe breekt die bewolking open, terwijl in de Ardennen soms zelfs brede opklaringen mogelijk zijn. Zeker in het westen is een spat regen niet uitgesloten, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Dat zegt het KMI.

mtmBron: BELGA

De maximumtemperaturen worden tegen zondagavond bereikt, met het binnenkomen van zachte zeelucht vanuit het noordwesten. Die maxima gaan van min 2 graden op de hoogten tot 4 graden in het centrum en 6 of 7 graden in het westen. De wind waait matig uit het zuidwesten.

Zondagavond is het zwaarbewolkt en kan er af en toe wat lichte regen of motregen vallen in het westen. In de loop van de nacht breidt de zwakke neerslagzone zich verder uit naar het oosten. In de hoge Ardennen valt er wat lichte sneeuw. De minima worden in het begin van de nacht bereikt (tussen min 2 en 7 graden), want het kwik stijgt lichtjes verder naar de ochtend toe.

Maandag wordt de nieuwe week gestart met een zwakke neerslagzone die tijdens de ochtend door het land trekt, waarna het snel over het noordwesten en aan zee opklaart. Op het koufront valt er wat lichte regen of motregen, in de Ardennen tijdelijk ook nog wat winterse neerslag. In de loop van de ochtend schuiven de opklaringen verder het binnenland in en breekt de bewolking ook tegen de middag in het zuidoosten. In de namiddag schuiven er stapelwolken over in het binnenland, in het uiterste westen en vooral aan zee zijn er minder of tijdelijk geen stapelwolken.

De maxima liggen maandag tussen 2 en 6 graden ten zuiden van Samber en Maas en tussen 6 en 8 graden in Laag- en Midden-België. De wind waait eerst matig uit het westen, later af en toe vrij krachtig uit het noordwesten, aan zee soms krachtig. Er zijn rukwinden mogelijk tussen 50 en 60 kilometer per uur.

Tijdens de nacht van maandag op dinsdag neemt de wind af en zijn er soms brede opklaringen, waardoor het kwik opnieuw dicht tegen het vriespunt komt en het in de Ardennen lichtjes gaat vriezen. Aan de grond kan het dan op meerdere plaatsen lichtjes vriezen.

Dinsdag zijn er nog enkele opklaringen mogelijk, maar geleidelijk neemt de bewolking toe, gevolgd door wat lichte regen. Vooral in de Ardennen valt er in de loop van de namiddag regen of op de hoogste toppen zelfs wat winterse neerslag. De maxima liggen tussen 2 à 3 graden op het Ardense reliëf en 9 of 10 graden in het westen van het land. De wind waait matig uit zuidwest, ruimend naar westzuidwest of west en soms toenemend tot vrij krachtig met rukwinden tot 60 kilometer per uur.

Woensdag verwachten we brede opklaringen in Laag- en Midden-België en zwaarbewolkte condities met af en toe wat motregen in Hoog-België. In de loop van de namiddag neemt de kans op buien vanaf Nederland toe. In de Ardennen zijn de buien mogelijk winters van aard. De maxima liggen tussen 2 en 6 graden in Hoog- België en 6 tot 8 graden elders.

Donderdag schommelen de maxima van 3 à 4 graden in de Ardennen tot 9 à 10 graden in de lagergelegen gebieden. Voor vrijdag worden maxima voorspeld tussen 4 en 10 graden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten