Wielrennen Nieuwelingen BK ploegkoers

Thor Feyaerts en Thibaut Van Damme winnen ploegkoers met hindernissen: “Ik heb niets fout gedaan, dit gebeurt wel meer”

Thibaut Van Damme en Thor Feyaerts kunnen vieren bij de nieuwelingen.© Marc Van Hecke

Sport is emotie. Vreugde en verdriet liggen op een zakdoek bij elkaar. De finale van de ploegkoers verliep allerminst vlekkeloos. Pas na lang palaveren en het veelvuldig bekijken van de beelden werden Thibaut Van Damme en Thor Feyaerts als ploegkoerskampioenen afgeroepen. In het Isorex-kamp, ploegleider Franco Heyse werd er bijgehaald, spuwde men vuur.

Consternatie aan het slot van een begeesterende ploegkoers voor nieuwelingen. De favorieten Thibaut Van Damme en Thor Feyaerts namen meteen het heft in handen, maar kregen zoals verwacht veel weerwerk van Matthias Bogaert en Kobe Van Der Vurst, het Isorex-duo. Witse Bertels en Matti Louagie, de twee kleinste renners op het ovaal, glipten door de mazen van het net en versierden rondewinst. “Nooit opgemerkt dat die waren weggereden”, verrast Van Damme. Bij het aansnijden van de slotsprint met dubbele punten waren er nog drie teams in de running voor goud. In een hectisch slot reed Van Damme, die Feyaerts niet meer afloste in het slot, dwars doorheen een aflossing van Bogaert-Van Der Vurst, die op iets meer dan een ronde van het einde in een kansrijke positie reden. Op dat moment kon voor Matthias en Kobe goud nog en was zilver bijna een zekerheid.

Van Damme van geen kwaad bewust

De jury was (te) mild en hield het bij een waarschuwing voor Van Damme, die met Feyaerts won voor Bertels-Louagie en de zwaar ontgoochelde Bogaert-Van Der Vurst, die niet meer aan sprinten toekwamen. “Ik heb niets fout gedaan. Dit gebeurt vaak in een ploegkoers. Ook bij de elite heb ik dat al gezien en daar ziet men het ook door de vingers”, was de Avia-Rudyco-renner, die negen Belgische titels won zich van geen kwaad bewust, maar daar was lang niet iedereen het mee eens. Een meer doortastende ingreep van de jury was wenselijk geweest. Naar de toekomst toe hebben ze nu een gevaarlijk precedent gecreëerd. Jongeren moeten leren, maar er moet ook op gelet worden dat ze binnen de lijntjes kleuren en dat gebeurde nu niet. De jongens en meisjes reden een wedstrijd in de wedstrijd. Hélène Hesters, die grossiert in Belgische titels, en Luca Vierstraete maakten de favorietenrol waar bij de junioren en waren een maat te groot voor Laerke Expeels en Britt Huybrechts.

Op een fiets zonder remmen moet men in het heetste van de strijd soms kiezen. Van Damme koos de gemakkelijkste weg en daar valt veel over te zeggen. Dat het voor gefrustreerde renners, die neus aan neus stonden op het middenplein, zorgde, had kunnen en moeten vermeden worden. Dit jammerlijke voorval plaatste het schitterend koersverloop in de schaduw en dat was jammer voor de acteurs, die het beste van zichzelf hebben gegeven.(fdg)

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt