Iraniër die opgesloten zat in Steenokkerzeel, wordt uitgewezen: “Regering houdt haar woord niet”

Het gesloten centrum Caricole in Steenokkerzeel.© ddl

Een van de drie Iraniërs die opgesloten zaten in het gesloten centrum Caricole in Steenokkerzeel, is op weg naar de luchthaven van Zaventem om er uitgewezen te worden naar Turkije. Dat wordt bevestigd door de Dienst Vreemdelingenzaken.

mtmBron: BELGA

De drie Iraniërs werden vrijdag en zaterdag ei zo na al het land uitgezet, maar hun vertrek werd twee keer op het laatste moment opgeschort. Vrijdag door een beroep dat nog werd ingediend bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel en zaterdag door de aankondiging dat hun advocaat de zaak opnieuw voor de rechter zou brengen. Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) besliste daarom de uitwijzing niet te laten doorgaan.

De Iraanse man die zondag dan toch het land wordt uitgezet, is een van de drie Iraniërs die zaterdag bijna werden gerepatrieerd, zegt de advocaat van de drie, Guillaume Lys. Hij heeft kritiek op de Moor omdat ze haar engagementen niet zou nakomen.

De Dienst Vreemdelingenzaken bevestigt het nieuws en legt uit dat de betrokkene geen vluchtelingenstatuut kreeg na een negatieve beslissing van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS), een beslissing die in beroep bevestigd werd door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.

Op Twitter haalt ook Kamerlid Sophie Rohonyi (Défi) hard uit naar de regering.  “Dit is ontoelaatbaar. Deze regering houdt haar woord niet en toont een gebrek aan respect voor de wet en de mensenrechten”, schrijft ze.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten