Twee derde van landbouwbedrijven op rode lijst wil vrijwillig stoppen

© rr

Twee derde van de landbouwbedrijven die op de zogenaamde ‘rode lijst’ staan in het stikstofdossier zijn al vrijwillig een traject naar stoppen gestart. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns zondag gezegd in VTM Nieuws. “Voor hen is er dus al een oplossing in de maak”, aldus de CD&V-minister.

ltoBron: BELGA

In februari van vorig jaar bereikte de Vlaamse regering een akkoord rond de aanpak van het stikstofprobleem. Voor de landbouw hield de deal onder meer in dat een veertigtal ‘rode’ bedrijven die bijzonder veel stikstof uitstoten - de zogenaamde piekbelasters - tegen 2025 moeten sluiten. Ze krijgen daar wel een vergoeding voor. Daarnaast krijgen zowat 120 ‘donkeroranje’ veeteeltbedrijven de kans om vrijwillig te stoppen tegen 2026.

Kortere lijst

Op die rode lijst staan tot nu toe 41 bedrijven. Brouns benadrukt dat 35 van die bedrijven er al vrijwillig voor hebben gekozen om te stoppen. “Wat de andere bedrijven betreft, moeten we er vooral naar kijken of zij sinds 2015 nog inspanningen hebben gedaan om hun stikstofuitstoot te reduceren”, aldus de minister. “De mate waarin ze dat gedaan hebben, is ook voor hen een oplossing. Die lijst kan wat mij betreft dus alleen maar korter worden.”

Brouns benadrukte bovendien dat er “zo snel mogelijk” een akkoord over het stikstofdossier moet komen. “Zoals de boeren zeggen, mag er geen minuut meer gewacht worden”, klonk het. 

Tegen het ontwerp van stikstofakkoord zijn 20.000 bezwaarschriften ingediend. Die moeten ernstig worden genomen, aldus de minister. “Wij gaan die nu allemaal inzien om te komen tot een robuust vergunningenkader dat in de toekomst standhoudt”, zei minister Brouns, die toevoegde dat daarmee deze week is gestart.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt