Vlaamse Stichting Verkeerskunde waarschuwt: “Ook telefoon in houdertje is niet veilig”
Themabeeld — © Shutterstock
Uit een bevraging van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) blijkt dat drie op de tien Vlaamse automobilisten bijna elke rit hun gsm bedienen terwijl die los in de wagen ligt. Een grotere groep, een op de drie bestuurders, gaf aan met hun telefoon bezig te zijn wanneer het toestel in een vaste houder zit op het dashboard. Maar ook dat is eigenlijk niet veilig. De VSV heeft daarom een campagne gelanceerd tegen het gebruik van telefoons achter het stuur.
Je telefoon gebruiken als die op je schoot of op de passagierzetel ligt, is verboden. Sinds 3 maart 2022 mag je je gsm alleen gebruiken als het toestel in een geschikte houder zit, al is ook dat onveilig, meldt de VSV. “De paar seconden die je op het scherm kijkt, rij je immers blindelings en kun je niet reageren als er plots iets onverwachts gebeurt. Die visuele afleiding kan levensgevaarlijk zijn voor jezelf en andere weggebruikers”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.
Met de nieuwe campagne “Focus op de weg, niet op je gsm” wil de VSV automobilisten helpen om gefocust te blijven in het verkeer. “Een veilige rit begint met een goede voorbereiding”, zegt VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer. “Stel je route op voorhand in of zet je favoriete muziek klaar voor je begint te rijden. Dan ben je niet alleen veiliger, maar ook veel comfortabeler onderweg.” Een van de slogans van de campagne luidt: “Rijden is het beste excuus om eventjes niet bereikbaar te zijn.”
LEES OOK. Verwarrende verzameling verkeersborden roept vragen op: waar gewerkt wordt, mag je sneller rijden
De politie in Vlaanderen stelde in de eerste helft van vorig jaar 33.567 inbreuken vast voor gsm-gebruik tijdens het rijden. Ongeoorloofd gebruik van mobiele apparatuur tijdens het rijden is een overtreding van de derde graad. Wie wordt betrapt, riskeert een onmiddellijke inning van 174 euro plus administratieve kosten. Bij dagvaarding voor de politierechtbank kan de rechter boetes opleggen van 240 tot 4.000 euro, en ook een rijverbod behoort tot de mogelijkheden. Beginnende bestuurders moeten minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen alvorens ze opnieuw mogen rijden. Bij herhaling gelden nog strengere straffen.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook
JOUW MENING. “Zone 30 in ganse bebouwde kom werkt alleen maar slaapverwekkend”
Experts eisen 100 km per uur op de snelweg en 30 in de bebouwde kom: is de impact echt zo groot? En moet het ook ’s nachts?
Fietsersbond Beringen start petitie voor veilige fietspaden
Wegenagentschap voorlopig niet van plan om opnieuw oversteekplaatsen te schilderen op N9: “Blijkbaar moet er eerst een ongeval gebeuren”
Video
Hoofdpunten
Dubbel zoveel meldingen van grensoverschrijdend gedrag in amateurvoetbal: federatie komt met ultiem plan
Vinted verstuurt voortaan je gegevens naar de fiscus (als je goed verkoopt)
“Zijn familie smeekte bij huiszoeking politie om hulp”: zoon (19) van Kim Kay riskeert vier jaar cel voor georganiseerde drugshandel
Grote Prijs Rik Van Looy verhuist start van Grobbendonk naar Westerlo, en dat is niet naar de zin van… Rik Van Looy
De ‘Zalando van het leger’ moet weer gratis
Beste van Plus
Peuter in loopwagentje dreigt van trap te vallen, maar dat is buiten buurvrouw gerekend
Twee gevangenen ontsnappen met behulp van tandenborstel, maar laten zich betrappen in pannenkoekenrestaurant
Amerikaanse toerist verdwaalt in Florence en parkeert Ferrari midden op beroemd plein
Vrouw verdient duizenden euro’s met haar ‘onsexy’ OnlyFans-account: “Ik poets gewoon mijn tanden en maak mijn huis schoon”