Nieuw advies rond pneumokokkenvaccinatie voor kinderen

Archiefbeeld© An Nelissen

De Hoge Gezondheidsraad heeft maandag een nieuw advies geformuleerd over de vaccinatie van kinderen en adolescenten tegen infecties met pneumokokken. De bacterie kan onder meer een longontsteking, een oorontsteking en een hersenvliesontsteking veroorzaken. Op basis van nieuwe wetenschappelijke gegevens, de epidemiologische ontwikkelingen en de introductie van het PCV15-vaccin op de Belgische markt raadt de Hoge Gezondheidsraad de vaccins PCV13 en PCV15, zonder voorkeur tussen beide, aan boven PCV10.

jvhBron: BELGA

Er zijn meer dan honderd soorten of serotypes van de bacterie, maar slechts een beperkt aantal zijn verantwoordelijk voor invasieve pneumokokkeninfecties. De drie conjugaatvaccins die momenteel geregistreerd zijn voor kinderen, bevatten tien (PCV10), dertien (PCV13) en vijftien (PCV15) serotypes.

Vaccinatie tegen pneumokokken is een onderdeel van het basisvaccinatieschema voor kinderen. De Hoge Gezondheidsraad beveelt de vaccinatie aan voor alle zuigelingen tussen zes weken en 2 jaar. Het vaccin is gratis voor baby’s en peuters jonger dan 2 jaar als de arts ze via Vaccinnet bestelt en wordt gelijktijdig gegeven met het combinatievaccin tegen onder andere difterie, tetanus en polio. Een eerste conjugaatvaccin tegen pneumokokken (PCV7) werd in 2004 aan het vaccinatieschema toegevoegd.

In augustus formuleerde de Hoge Gezondheidsraad al een nieuw vaccinatieadvies tegen pneumokokken voor volwassenen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten