JOTH viert derde verjaardag met wintermarkt, Niki en Tim zetten stapje terug

Enkele jongeren en medewerkers van het JOTH vzw, met rechts bovenaan Niki en Tim.© Joren De Weerdt

Zandhoven -

Het JOTH-huis achter het postkantoor aan de Vierselbaan 13 in Zandhoven bestaat drie jaar en viert dat op zaterdag 11 februari met een opendeurdag en wintermarkt. Initiatiefnemers Tim Peeters en Niki Geentjens zetten vanaf maart een stapje terug. Voor veel jongeren is het JOTH een tweede familie geworden, getuigt Ella (19).

Kristin Matthyssen

Het JOTH-huis mikt op jongeren van 12 tot en met 25 jaar. Je kan er gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je een luisterend oor vindt en gesprekken met jongerenmedewerkers mogelijk zijn. “Maar we willen zeker benadrukken dat je niet echt een probleem moet hebben om hier binnen te stappen”, zeggen Tim Peeters en Niki Geentjens, die destijds het initiatief namen. “We ervaren dat er voor sommige jongeren nog een drempel bestaat. Dat hoeft dus echt niet. Je kan in het JOTH binnenstappen voor sociale contacten, om wat stoom af te laten, wat te chillen, poolen, darten of samen activititeiten en workshops te doen. Alles is gratis.”

Wintermarkt

Omdat het JOTH geen subsidies van de overheid ontvangt, organiseert het op 11 februari vanaf 16u een opendeurdag en wintermarkt met eten, drinken en animatie. “Jenever, choco, soep, braadworsten”, somt Niki al wat lekkers op. “Met die opbrengst kunnen de we operationele dagelijkse kosten nog even blijven dragen. Anderzijds voelen we dat voor ons de tijd is gekomen om het huis over te dragen aan gesubsidieerde professionele organisaties, en dat onze vzw meer een ondersteunende functie zal opnemen. We blijven het JOTH volgen en zijn heel fier te kunnen zien wat deze warme omgeving betekent in het leven van veel jongeren.”

Tim Peeters en Niki Geentjens zetten binnenkort een stapje terug en dragen het JOTH graag over aan gesubsidieerde hulpverleningsorganisaties.© Joren De Weerdt

Hulpverleningsorganisaties

Niki en Tim Peeters willen namens de vzw nog eens alle vrijwilligers, sympathisanten en sponsors bedanken, zoals de Lions Clubs, Hartevrouwe en iedereen die acties deed, zoals Rudy ‘Ruud’ Rymen uit Pulle, die vorig jaar te voet naar Compostela stapte voor het JOTH. “Het is moeilijk om namen te noemen, want we willen niemand vergeten. We zijn intussen ook JACcorner en OverKop-huis geworden. We hebben pech gehad in de opstartfase, want kort na de opening drie jaar geleden barstte de coronacrisis los. Maar toch hebben we al 1.500 bezoekers ontvangen, dan ben je een gezonde vzw. Voor ons is de tijd nu gekomen om het uit handen te geven. We zijn wel wat ontgoocheld in de professionele hulpverleningswereld. Iedereen roept om laagdrempelige inloophuizen. Hier krijgen ze er één op een gouden dienblaadje aangereikt - de gemeente Zandhoven huurt het pand - en toch is het trekken en sleuren om vanuit de overheid iets gedaan te krijgen.”

Renke Denolf.© Joren De Weerdt

Renke Denolf (13) uit Pulle werd indertijd door haar ouders naar het JOTH gestuurd. “Ik had wat problemen op school. Mijn ouders dachten dat het goed was om wat stoom af te laten. Ik heb wat ADHD”, vertelt Renke. “Ik kom hier graag. Soms heb je als tiener de behoefte effe weg te zijn van thuis. In het JOTH vind je altijd wel gezelschap en fijne babbels. Ik kom hier soms studeren als het rustig is. Ik volgde hier ook al een workshop Ademhaling, die wel nuttig was voor mij.”

Elke week organiseert het JOTH twee activiteiten. Veel studenten liepen er al stage. Voorts wordt het huis ook gebruikt door andere organisaties voor vergaderingen en bijeenkomsten.

Ella (19) verwoordt het mooi. Ze was er al van dag 1 drie jaar geleden bij. “Mijn schooldirectrice heeft me naar hier gestuurd. Ik kom om de twee weken, voor de huiselijkheid. Het JOTH is als een tweede familie geworden. Je kent hier iedereen. Morgen gaan we bijvoorbeeld sushi halen en samen opeten. Soms bakken we wafels. Mijn beste vrienden heb ik hier leren kennen. Ik kom liever naar het JOTH dan op café, ook al is er hier geen alcohol. Samen zelfverdediging volgen, leren hoe je een fietsband plakt, een workshop professionele make-up en dat met verschillende leeftijden door elkaar: dat creëert echt een familiegevoel.”

www.joth.be (woensdag 14-17u), vrijdag (17-21u), tweede en vierde zaterdag vd maand (16-21u)

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt