Frankrijk mobiliseert dinsdag 11.000 agenten voor grootschalige betogingen tegen pensioenhervorming in hele land

© EPA-EFE

Elfduizend agenten en gendarmes zullen dinsdag in heel Frankrijk worden gemobiliseerd om de betogingen tegen de pensioenhervorming in goede banen te leiden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin maandag in Marseille aangekondigd.

jvhBron: BELGA

“Dat zijn 1.000 politieagenten en gendarmes meer dan bij de demonstraties van 19 januari”, zei de minister in de marge van een reis naar Marseille, waarbij hij de hoop uitsprak dat de protesten “onder dezelfde omstandigheden zonder ernstige incidenten” zouden plaatsvinden als de vorige betogingen van 19 januari.

Air France zal dinsdag dan weer één op de tien korte- en middellangeafstandsvluchten schrappen als gevolg van het verwachte protest. Bij de vorige actiedag had de luchtvaartmaatschappij al dezelfde maatregel genomen. Klanten die getroffen worden door de geannuleerde vluchten, zullen individueel op de hoogte worden gebracht, meldt Air France.

Protest

De Franse regering wil een pensioenhervorming doorvoeren waarbij de wettelijke pensioenleeftijd wordt opgetrokken van 62 naar 64 jaar. Met 62 jaar kent Frankrijk een van de laagste minimumpensioenleeftijden van Europa. Aanvankelijk was het de bedoeling van Macron om de lat op 65 jaar te leggen, maar intussen is dat al verlaagd naar 64 jaar. De regering wil zo de financiële haalbaarheid van de sociale zekerheid vrijwaren.

De maatregel stuit echter op heel wat protest. Dinsdag wordt in het land een actiedag georganiseerd tegen de aangekondigde hervormingen. Omdat er ook bij de luchtverkeersleiders wordt gestaakt, heeft de Franse burgerluchtvaartautoriteit DGAC gevraagd om te knippen in het aantal vluchten van en naar de Parijse luchthaven Orly.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten