Nieuw uitstel dreigt voor corruptieproces tegen oud-president van Zuid-Afrika Jacob Zuma

Jacob Zuma© REUTERS

Het corruptieproces tegen de Zuid-Afrikaanse ex-president Jacob Zuma riskeert opnieuw vertraging op te lopen. Rechter Piet Koen kondigde maandag aan dat hij zich terugtrekt, waardoor het proces mogelijk weer van voren af aan zal moeten beginnen. De intussen 80-jarige Zuma staat sinds mei 2021 terecht voor het smeergeld dat hij meer dan 20 jaar geleden zou aangenomen hebben van het Franse defensiebedrijf Thales.

jvhBron: BELGA

“Goede rechtspraak, de grondwet en mijn geweten schrijven me voor om me terug te trekken”, aldus Koen tijdens een zitting vanuit Pietermaritzburg, die live werd uitgezonden op tv. Zuma woonde de zitting niet bij.

Zuma moet zich verantwoorden voor onder meer fraude, corruptie en afpersing. De oud-president deed er de voorbije jaren alles aan om het proces op de lange baan te schuiven, en eens het proces gestart was, werden er verschillende vertragingmanoeuvres gelanceerd. Zo probeert hij al een hele tijd om procureur-generaal Billy Downer te wraken, omdat hij partijdig zou zijn. Rechter Koen verwierp die vraag van Zuma’s team. De rechter vreest nu dat die beslissing door Zuma gebruikt zal worden om zijn partijdigheid in vraag te stellen. Een grondwetspecialist van de universiteit van Kaapstad legt uit dat nu een nieuwe rechter Koens plaats zal moeten innemen.

Het proces draait dus niet om de ongebreidelde corruptie tijdens Zuma’s presidentschap, van 2009 tot 2018. Een vorig jaar gepubliceerd rapport wierp een licht op het wijdverbreide plunderen van de staatskas door Zuma en zijn entourage. In de zomer van 2021 werd hij veroordeeld tot 15 maanden cel voor minachting van de rechtbank, omdat hij weigerde te verschijnen voor een onderzoekscommissie naar de praktijken. Die opsluiting leidde tot een ongekende golf van geweld en plunderingen in het land. Na twee maanden werd hij, om medische redenen, voorwaardelijk vrijgelaten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten