Verplegers van Wit-Gele Kruis binden handen en voeten vast aan kabinet-Vandenbroucke

© BART DEWAELE

Het Wit-Gele Kruis heeft maandag omstreeks 11 uur aan het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) actiegevoerd voor meer financiële middelen voor de thuisverpleging. De aanwezige verplegers bonden symbolisch hun voeten en armen aan elkaar.

jvhBron: BELGA

De verpleeg- en zorgkundigen van het Wit-Gele Kruis zagen hun loon in het afgelopen jaar meermaals geïndexeerd. Een goede zaak, maar wel eentje met een keerzijde. De financiële steun van de regering stijgt niet evenredig met de sterk stijgende loonkost. Het Wit-Gele Kruis berekende dat de organisatie in 2022 en 2023 zelf 38 miljoen euro zal moeten bijpassen om de lonen van haar medewerkers correct en tijdig te betalen.

“De financiering van de thuisverpleging moet structureel anders. Zonder deze bijsturing kan de thuisverpleging niet blijven bestaan. De honoraria lopen ondertussen al meer dan 10 jaar achter op de lonen. De huidige financiering zal leiden tot afbouw van zorg, zorg voor zeer kwetsbare mensen. Wij willen en kunnen dit niet laten gebeuren”, verduidelijkt Dirk Broos, voorzitter van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen.

Met minder zorgverleners dezelfde kwaliteitsvolle zorg bieden is volgens het Wit-Gele Kruis niet nodig. Ze vragen aan minister Vandenbroucke om de financiering van de diensten thuisverpleging met loontrekkenden op korte termijn te herzien, bijvoorbeeld door een vervroegde of kostenvolgende indexering van de honoraria.

Het Wit-Gele Kruis vraagt iedereen om de actie te ondersteunen via www.aanhandenenvoetengebonden.be. Eerder deze week doken hier en daar in provinciesteden al knuffelberen op met aan elkaar gebonden handen en voeten. Die blijken er nu gezet door het Wit-Gele Kruis.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten