Vakbonden non-profitsector verwachten 12.000 betogers in Brussel dinsdag

Themabeeld© BELGA

De vakbonden in de non-profit verwachten dinsdag minstens 12.000 betogers in Brussel. Ze eisen maatregelen om de werkdruk en de personeelstekorten in de sector aan te pakken. “We willen een crisissignaal geven”, zegt Mark Selleslach van ACV Puls.

Bron: BELGA

Op 19 december hielden de bonden al een actiedag in de sector, die onder meer ziekenhuizen, woonzorgcentra, jeugdzorg en kinderopvang omvat. Dinsdag volgt een nationale betoging die om 10.30 uur start aan het Brusselse Noordstation en dan richting het Zuidstation gaat.

Volgens de bonden moeten de verschillende regeringen van het land meteen actie ondernemen tegen de personeelstekorten. Zorgverstrekkers moeten soms een opnamestop invoeren en er kunnen bedden in ziekenhuizen niet gebruikt worden wegens personeelstekort, zegt Selleslach.

“We kunnen niet wachten tot de verkiezingen van volgend jaar en de al dan niet langdurige coalitievorming daarna”, zegt hij “Het is niet verantwoord de sector nog langer te laten wachten. Dat crisissignaal willen we geven.” De vakbonden eisen onder meer betere loon- en werkvoorwaarden.

Het is niet de bedoeling van de bonden om tijdens de betoging de werking in de zorg te verstoren, zegt Selleslach. “Er geldt een minimumdienstverlening, wat ongeveer neerkomt op een zondagsbezetting”, legt hij uit. “We willen geen hinder veroorzaken voor mensen die zorg nodig hebben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten