Luna (14) verlaat finale in het rolstoeltennis met opgeheven hoofd: “Leuk om voor zoveel publiek te spelen”

Luna deed het goed in Frankrijk en versloeg zelfs de nummer 2 van de wereld.© Jeffrey Roos

Zedelgem/Oostende -

De Veldegemse Luna Gryp (14) speelde afgelopen week een schitterend tornooi in de ‘Cruyff Foundation Junior Masters’ in Frankrijk. De jonge rolstoeltennisster verloor er zondag de finale van de Amerikaanse nummer 1 van de wereld.

Jeffrey Roos

Luna haalde vorige week onze krant vlak voor haar vertrek naar Frankrijk waar ze het opnam tegen het kruim van de wereldtop in het rolstoeltennissen, waar ze als nummer 3 van de wereld bij de ITF Girls Ranking – junioren tot 18 jaar – zelf ook tot behoort.

Luna lijdt aan Osteogenesis imperfecta, een zeldzame aangeboren aandoening waardoor het bindweefsel niet goed aangemaakt wordt. Daardoor zijn haar botten zwakker en kunnen ze gemakkelijker breken. Luna belandde in het verleden al verschillende keren in het ziekenhuis nadat ze weeral eens iets had gebroken.

Omdat stapperstennis, zoals ze dat zelf graag noemt, niet meer lukte, ging ze over op rolstoeltennis. En met succes, wat tijdens de Cruyff Foundation Junior Masters, de onofficiële wereldkampioenschappen in Frankrijk, deed ze het schitterend.

Lees ook: Ze liep voortdurend breuken op, maar nu behoort Luna (14) wel tot wereldtop in rolstoeltennis

Luna startte tegen de nummer 1 van de wereld Maylee Phelps (16), maar verloor haar eerste wedstrijd met twee keer 6-1. In de tweede partij speelde ze de nummer 7 van de wereld, de Turkse Zeliha Akzak (17) weg met twee keer 6-2. Ook haar derde partij tegen de nummer 2 van de wereld, de Braziliaanse Vitoria Miranda (15) won ze met 2-6, 6-4 en 7-5. Daardoor kwam ze in de finale opnieuw uit tegen de nummer 1 van de wereld.

Luna maakte echter geen kans en verloor met 6-0 en 6-1. (Lees verder onder de foto)

Luna speelde een schitterend tornooi in Frankrijk. Ze poseert fier met haar Oostendse trainer Vincent Denoo.© IF

Toch vond Luna het een fantastische week. “Ik leerde er jongens en meisjes uit verschillende continenten kennen”, vertelt ze, kort na de verloren finalewedsrijd. “Het was enorm leuk om voor zoveel publiek te spelen. Het feit dat de vier beste meisjes uit de wereld voor dit tornooi een uitnodiging krijgen en ik daar bij zit, is al leuk op zich. Ik ben heel tevreden.”

Wie Luna aan het werk wil zien in eigen land, kan dat op de Knokke Zoute Junior Roller Open van 7 tot en met 9 april.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt