Heemkring wil gewezen koster-organist Jef Mertens huldigen: “Maak hem postuum erevrijwilliger”

Jef Mertens overleed op 97-jarige leeftijd.© RR

Olen -

Heemkring De Linde uit Olen hoopt dat Jef Mertens begin maart postuum kan gehuldigd worden als erevrijwilliger. De heemkring had de 97-jarige man voorgedragen voor die titel, maar vorige week is de gewezen koster-organist onverwacht overleden. “Dit is een laatste kans om hulde te brengen aan Jef”, meent het bestuur van de heemkring.

Op vrijdag 3 maart vindt voor de tweede maal ‘De Keizer Kiest’ plaats. Tijdens deze viering reikt het gemeentebestuur van Olen prijzen uit aan personen en verenigingen die bijzondere prestaties hebben neergezet. Er kan momenteel op papier en online gestemd worden. Jef Mertens werd voorgedragen in de categorie erevrijwilliger. Dat om velerlei redenen.

Vanaf 1944 was Jef namelijk koster-organist in de kerk van O.-L.-V.-Olen. Hij was secretaris en voorzitter van de Boeren Jeugd Bond en later ook secretaris van de Landelijke Gilde van O.-L.-V.-Olen. Jef was ook maar liefst tachtig jaar spelend lid van fanfare St.-Isidorus. Hij was bij St.-Isidorus ook een tijdje voorzitter en begeleidde er jarenlang de jonge muzikantjes op de meest uiteenlopende instrumenten.

Daarnaast was Jef ook imker. In die hoedanigheid leerde hij de leerlingen van het lager onderwijs over het mysterieuze leven van de bijen. Jef was lid van verschillende verenigingen en engageerde zich ook in het schoolcomité van O.-L.-V.-Olen en de Parochieraad.

Jef beschikte eveneens over een ijzersterk geheugen. Heemkring de Linde deed regelmatig beroep op hem bij het identificeren van personen op oude foto’s. Hij werkte bovendien nog inhoudelijk mee aan sommige activiteiten van de Heemkring. Zij konden steeds rekenen op zijn enthousiasme en inzet voor alles wat hem werd toevertrouwd.

In de kerk van Sint-Jozef Olen wordt op woensdag 1 februari om 10u een afscheidsplechtigheid georganiseerd voor Jef Mertens. (mph)

Alle kandidaten voor De Keizer Kiest staan op www.olen.be/keizer-kiest-2023

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt