Favoriete jurk van prinses Diana levert ruim zes keer meer op dan verwacht

© EPA-EFE

Bij Sotheby’s in New York is een van de favoriete jurken van wijlen prinses Diana geveild. De creatie van Victor Edelstein in paars fluweel zou naar verwachting tussen de 75.000 à 90.000 euro opleveren, maar het werd een pak meer. De anonieme nieuwe eigenaar telde er maar liefst 555.085 (!) euro voor neer.

Hanne Vandenweghe

De strapless jurk uit de couturecollectie van Edelstein uit 1989 heeft een sweetheart-halslijn en tulpvormige rok. Lady Di droeg ze in 1991 tijdens een fotoshoot met Charles. In 1997, enkele maanden voor haar tragische dood, poseerde ze ermee voor de lens van modefotograaf Mario Testino. Een van de beelden verscheen op de cover van Vanity fair, het laatste officiële portret van Lady Di.

LEES OOK:

Op dat moment maakte de auberginekleurige jurk deel uit van een liefdadigheidsveiling van Christie’s, waarvoor de prinses tachtig jurken had gedoneerd. De creatie leverde toen ‘slechts’ 22.164 euro op. Vanity fair vond het een krachtig statement van de prinses en noemde de beslissing om jurken te verkopen “een krachtig symbool van haar veranderende leven in de nasleep van haar spraakmakende scheiding”.

In het bijhorende interview trad Diana niet zo ver in detail. Ze zei wel dat het heel moeilijk was om prachtige jurken zoals deze los te laten. “Ik ben echter ontzettend blij dat anderen nu de vreugde kunnen delen die ik had om ze te dragen”, klonk het.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten