Wielrennen aspiranten BK piste in het VWEM

Sander Willems, Thomas Van Dijk en Matteo De Schuyteneer omniumkampioenen: “De jeugd van vandaag is de toekomst van morgen”

Matteo De Schuyteneer kroonde zich tot kampioen bij de 12-jarigen.© Marc Van Hecke

Gent -

In de schaduw van de wereldkampioenen Lotte Kopecky en Shari Bossuyt mochten de aspiranten hun ding doen tijdens het BK omnium. De favorieten waren bij de les. Sander Willems, net als Kopecky uit Assenede, was een maat te groot voor de rest. Matteo De Schuyteneer, de jongere broer van Steffen, kroonde zich tot kampioen bij de 12-jarigen.

Freddy De Geest

“De jeugd van vandaag is de toekomst van morgen”, ademt het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx uit. De jeugdinitiatie in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx is op maat dankzij vele bereidwillige medewerkers en daar plukt men de vruchten van. In lang vervlogen tijden werden puntenkoersen bij de jongeren als ‘stoofhout’ omschreven. Waarmee men bedoelde dat de piepjonge snaken slag om slinger een hap uit het hout haalden en de piste moest worden opgelapt. Met de jaren werden de jongeren meer baanvast en werden de valpartijen steeds minder talrijk. Gelukkig maar voor lijf en leden en... het hout.

Zondagnamiddag kregen de aspiranten hun gloriemoment met hun BK-omnium. Bij de 14-jarigen liet topfavoriet Sander Willems slechts kruimels voor de rest. Het was de bevestiging van datgene wat Willems deze winter al liet optekenen. In de scratch was Mathias De Tollenaere de beste voor Willems, die de temporonden won voor Liam Depoorter. In de afsluitende puntenkoers versierde Willems met Timothy Verhulst rondewinst en dat volstond voor laatstgenoemde om over Depoorter naar het zilver te wippen.

Thomas Van Dijk won bij de 13-jarigen voor Brent Biesbroeck, die tweede eindigde in de scratch na Van Dijk, maar in de temporonden slechts vijfde eindigde daarmee het vervolg van het BK hypothekeerde. Biesbroeck sprokkelde in de puntenkoers het meeste punten, maar het volstond niet om Van Dijk (97 punten) te kloppen. Biesbroeck strandde op 92 punten, Maxime De Rocker op 86 punten.

In een omnium is regelmaat een troef en dat leverde Matteo De Schuyteneer de Belgische titel op. Anatole Quivy won bij de 12-jarigen de scratch voor De Schuyteneer. Tibo Redant was de beste in de temporonden voor De Schuyteneer. Finaal verzamelde De Schuyteneer 93 punten, Redant (90) en Quivy (86). Matteo drukt de voetsporen van grote broer Steffen, die in de ploegkoers net naast het podium tuimelde.

Anna Meeusen en Lisa D’Hooghe maken favorietenrol waar 

Geen verrassingen bij de meisjes waar Anna Meeusen (119 punten) het vlot haalde voor Faye Lagaeysse (107) en Lotte Cretskens (67) bij de 14-jarigen. Lisa D’Hooghe (118 punten) haalde de titel binnen bij de 13-jarigen voor Maya Louagie (101) en Romy Debacquer (85). Margaux Soetaert was de enige deelnemer bij de 12-jarigen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten