Nieuwe poging om plan voor Gentbruggebrug tegen te houden draait op niks uit

© fvv

GENTBRUGGE -

Groen, Open VLD, Vooruit en CD&V voor. N-VA, Vlaams Belang en PVDA tegen. Dat was maandagavond de weinig verrassende uitkomst van een debat over Gentbruggebrug in de Gentse gemeenteraad. De meningen blijven verdeeld, maar het stadsbestuur blijft vastberaden. “Dit is geen anti-autoplan.”

Bert Staes

Zowel N-VA als de PVDA vroegen maandagavond om de verkeerscirculatie rond Gentbruggebrug niet aan te passen, of tenminste te wachten tot Dampoort vernieuwd is. Maar die vragen werden weggestemd: de vier partijen uit het stadsbestuur sloten de rangen en blijven het plan steunen.

Gert Robert (N-VA) riep op tot “echte inspraak” en vroeg om een geplande verkeersfilter aan de voet van Gentbruggebrug te schrappen. Die is bedoeld om auto’s en vrachtwagens uit enkele woonstraten te houden, maar fietsers, bussen en taxi’s mogen nog door.

Geen goed idee, volgens N-VA. “Ga rond de tafel te zitten met de betrokken partijen om tot een gedragen oplossing voor de hele buurt te komen”, aldus Robert. “Er zijn ook andere manieren om de verkeersveiligheid te verbeteren.” Ook Johan Deckmyn (Vlaams Belang) herhaalde dat zijn partij geen uitstel, maar afstel wil.

Vergiftigd

Tom De Meester (PVDA) verklaarde dat de situatie rond Gentbruggebrug “vergiftigd” is. “Dit project is politiek dood. De chaos die het stadsbestuur heeft gecreëerd heeft het draagvlak doen wegsmelten. Stel het uit tot na de werken aan de Dampoort. Heropen het debat, luister naar alle stemmen en zoek een draagvlak.”

Joris Vandenbroucke (Vooruit) steunde het plan voor Gentbruggebrug. “De wijk snakt al jaren naar oplossingen. Overal in Gent moet je toch met een gerust hart een jongen van 10 jaar één kilometer naar school of de scouts kunnen laten fietsen? Dat gaat daar niet, onder andere omwille van de enorme druk op de Gentbruggestraat. Een status quo biedt daar geen enkel antwoord op.”

Ook Stijn De Roo (CD&V) herhaalde steun voor het plan. “Laat daar geen twijfel over bestaan. Het wijkmobiliteitsplan is noodzakelijk voor de buurt. Maar er zijn wel een aantal voorwaarden, zoals draagvlak in de wijk.”

Hartstilstand

Open VLD hield zich gedeisd in de gemeenteraad, maar stemde wel voor het wijkmobiliteitsplan voor Gentbruggebrug.

“Dit gaat over de veiligheid van onze de kwetsbare weggebruikers”, zei Sara Matthieu(Groen). “Het gaat erover dat ik mijn zoontje over die brug kan laten rijden, zonder dat ik een halve hartstilstand heb als er een auto inhaalt. Het gaat over vele honderden buurtbewoners die het zebrapad veilig willen oversteken, of in een wijk willen wonen zonder sluipverkeer.”

Er werd opnieuw opgeroepen het niet meer te hebben over een ‘knip’ op Gentbruggebrug. Er heerst veel verwarring bij de Gentenaars, omdat de brug tijdelijk werd ‘geknipt’ voor drie maanden voorbereiding. Maar dat was een tijdelijke ingreep. Nadien zal de brug open blijven, al zal je wel niet meer zomaar de Gentbruggestraat in kunnen rijden.

Filip Watteeuw (Groen), de verantwoordelijke schepen, erkende in de gemeenteraad dat de communicatie niet duidelijk genoeg is geweest. “We gaan dat rechtzetten met bijkomende informatie en extra overleg. Het is nooit – nooit – de bedoeling geweest van het stadsbestuur om Gentbruggebrug af te sluiten. En nadien kan je alles ook nog bereiken met de auto. Het is geen anti-autoplan.”

LEES OOK. Hoe het misliep aan Gentbruggebrug: nieuwe woordenschat, een politiek compromis en een dosis pech

Dit is het plan voor Gentbruggebrug

- Het kruispunt van Gentbruggebrug met de Gentbruggestraat wordt voor de zomer aangepast. Dat zal met tijdelijke hekken en betonblokken gebeuren. De brug wordt niet meer volledig afgesloten, ook niet voor de bussen van De Lijn.

- Begin juli wordt het nieuwe wijkmobiliteitsplan dan ingevoerd. Voor de zomer verandert de circulatie niet. Pas na het plan zal je anders moeten rijden. Maar ook dan kan je met de auto nog steeds over Gentbruggebrug, in beide richtingen.

- Pas nadat de werken aan Dampoort klaar zijn (tegen de zomer van 2024 ten vroegste) zal het kruispunt aan Gentbruggebrug voorgoed worden aangepast.

Gentbruggebrug blijft toegankelijk, maar aan de voet komt een soort haarspeldbocht.© De Gentenaar

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten