Lockdown in Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang opgeheven

Archiefbeeld: Noord-Koreanen in Pyongyang op 22 januari, kort voor de lockdown.© AP

De Noord-Koreaanse autoriteiten hebben de lockdown die de afgelopen vijf dagen gold in hoofdstad Pyongyang beëindigd. De beperking was ingesteld wegens een toenemend aantal gevallen van een niet-gespecificeerde luchtwegaandoening. In de overheidsaankondiging afgelopen week werd niet gesproken over het coronavirus.

Bron: BELGA

Inwoners van Pyongyang moesten van woensdag tot en met zondag thuisblijven en zich meerdere keren per dag aan temperatuurcontroles onderwerpen. Voor zover bekend is de lockdown beperkt gebleven tot de hoofdstad. De Russische ambassade in Pyongyang deelde in de nacht van zondag op maandag een Noord-Koreaanse regeringsverklaring dat de maatregel, zoals gepland, zondagavond is opgeheven, zo meldt de Zuid-Koreaanse persdienst News1.

Noord-Korea erkende vorig jaar zijn eerste corona-uitbraak, die het in augustus zou hebben overwonnen. Hoeveel mensen destijds corona opliepen heeft het land nooit bekendgemaakt, volgens waarnemers omdat het niet over de middelen beschikte om wijdverbreide testen uit te voeren. In plaats daarvan rapporteerde het dagelijkse aantallen patiënten met koorts, een aantal dat opliep tot ongeveer 4,77 miljoen, op een bevolking van ongeveer 25 miljoen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten