Congolese president roept VN opnieuw op sancties op te leggen aan Rwanda

Congolees president Félix Tshisekedi.© AP

De Congolese president Félix Tshisekedi heeft maandag de VN-Veiligheidsraad opgeroepen individuele en collectieve sancties op te leggen aan leden van de rebellenbeweging M23 en de Rwandese staat, die volgens hem betrokken zijn bij het aanhoudende geweld in het oosten van Congo.

Bron: BELGA

In september had Tshisekedi al eens een gelijkaardige oproep gedaan.

Kinshasa beschuldigt Kigali er al maanden van M23 te ondersteunen. In een ongepubliceerd rapport van de Verenigde Naties dat AFP kon inkijken, werd gewezen naar een betrokkenheid van Rwanda bij M23.

De Congolese president roept Rwanda op consequenter te reageren op de verschillende schendingen van de internationale rechten. “Door de waarheid, die al bij iedereen bekend is, te blijven verdoezelen en door te weigeren dit rapport te bespreken om de daders van deze afschuwelijke misdaden in de doofpot te stoppen, moedigt men straffeloosheid aan”, zei hij.

Rwanda ontkent de beschuldigingen en beschuldigt Congo er op zijn beurt van samen te werken met de FDLR-rebellen, een Rwandese Hutu-rebellengroep waarvan enkele leden betrokken waren bij de genocide van Tutsi’s in 1994 in Rwanda.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten