Paus Franciscus vertrekt op zesdaagse reis naar Congo en Zuid-Soedan

Een reclamebord kondigt de komst van de paus aan in Kinshasa.© REUTERS

Paus Franciscus vertrekt dinsdag op zijn eerste internationale reis van het jaar naar de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan. De zesdaagse trip was aanvankelijk voor juni 2022 voorzien, maar werd uitgesteld door gezondheidsproblemen.

Bron: BELGA

De paus zal tot vrijdag in de Congolese hoofdstad Kinshasa verblijven, waarna hij naar de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba zal afreizen. Zondag keert hij terug naar het Vaticaan.

Met zijn bezoek wil de paus een boodschap van vrede en verzoening brengen in de twee landen die zwaar getroffen worden door conflicten, geweld en natuurrampen.

In de oostelijke regio’s van Congo is het aantal gewelddadige incidenten tussen gewapende rebellen en veiligheidstroepen de laatste tijd toegenomen. In Zuid-Soedan, dat in 2011 onafhankelijk werd van Soedan, zijn er dan weer geregeld botsingen tussen rivaliserende stammen.

Hoogtepunten van de reis worden naar verwachting een mis op de militaire luchtmachtbasis van Kinshasa woensdag, die 1 miljoen gelovigen zou trekken, en ontmoetingen tussen de paus en slachtoffers van geweld, vluchtelingen en ontheemden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten