VS zullen geen F-16-straaljagers leveren aan Oekraïne, Franse president laat wel opening

Archiefbeeld© via REUTERS

De Verenigde Staten zullen geen F-16-straaljagers leveren aan Oekraïne, hoewel dat land inmiddels nadrukkelijk vraagt om dergelijke toestellen voor de strijd tegen Rusland. Ook Duitsland weigert. Frankrijk en Nederland zijn voorzichtiger in hun uitspraken, en lijken eventueel wel bereid om gevechtsvliegtuigen te leveren, zij het onder bepaalde voorwaarden.

jvh

Gevraagd of de Verenigde Staten van plan waren om F-16’s naar Oekraïne sturen, was het antwoord van Biden bijzonder kort maar duidelijk: “Neen”. Biden kondigde wel aan hij binnenkort een bezoek aan Polen wil brengen, al is nog niet duidelijk wanneer dat zal gebeuren. Er wordt al langer gespeculeerd dat de Amerikaanse president rond 24 februari naar Oost-Europa zou trekken, exact een jaar geleden na de Russische invasie van Oekraïne.

Bondskanselier Olaf Scholz bevestigde zondag al dat Duitsland geen gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne zal sturen. “Ik kan alleen maar afraden om mee te gaan in een constant opbod aan wapensystemen”, klonk het toen. “Als je, zodra er een besluit (over de Leopard-tanks, red.) genomen is, meteen een nieuw debat begint over iets anders, dan is dat niet ernstig, en dan ondermijnt dit het vertrouwen van de burgers in de beslissingen van de regering”, aldus Scholz. Hij waarschuwde ook voor het risico op een escalatie. “Er is geen oorlog tussen de NAVO en Rusland. We zullen een dergelijke escalatie niet toestaan.”

Frankrijk en Nederland wel?

Enkele uren voor het “no” van Biden sloot de Franse president Emmanuel Macron het leveren van Franse gevechtsvliegtuigen op zijn beurt echter niet uit. Ook hij waarschuwde evenwel voor het gevaar van escalatie. Zo zouden dergelijke toestellen alleen mogen worden ingezet om Oekraïens gebied te verdedigen, niet om Russisch territorium aan te vallen.

Macron deed zijn uitspraken na een gesprek met de Nederlandse premier Mark Rutte. Ook volgens Rutte rust er geen taboe op dergelijke leveringen, maar ook hij benadrukte dat het sturen van straaljagers een grote stap zou zijn.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten