Canada experimenteert met legalisering van harddrugs: “Monumentale verschuiving in ons drugbeleid”

Themabeeld© Shutterstock

In de Canadese provincie British Columbia start dinsdag een experiment met de legalisering van harddrugs. Dat schrijft de BBC.

jvhBron: BBC

Vanaf dinsdag mag men in British Columbia 2,5 gram cocaïne, heroïne, metamfetamine, fentanyl en morfine bezitten. Het gaat om het eerste dergelijke experiment in Canada, dat met goedkeuring van de nationale overheid wordt gevoerd en drie jaar lang zal duren.

Het gaat om een gedoogbeleid, enigszins in de lijn van het Belgische vervolgbeleid wat betreft cannabis: bezit van dergelijke substanties blijft in principe strafbaar, maar volwassenen zullen niet gearresteerd of vervolgd worden, en de drugs zullen niet in beslag genomen worden. Gebruikers zullen wel informatie krijgen over mogelijke begeleiding.

LEES OOK. Drugskoerier die na verhoor de benen nam krijgt drie jaar cel: “Er stak zelfs cannabis in zijn onderbroek”

“Dit is een monumentale verschuiving in ons drugbeleid, die de voorkeur geeft aan vertrouwen, steun en sociale diensten in plaats van verdere criminalisering”, zegt federaal minister van Mentale Gezondheid en Verslaving Carolyn Bennett. “Het decriminaliseren van druggebruik vermindert de angst en schaamte die gepaard gaat met het gebruik van dergelijke substanties, en zorgt ervoor dat ze sneller geneigd zullen zijn om hulp te zoeken”, beaamt provinciaal minister Jennifer Whiteside.

Sommige experts hebben wel hun vragen bij de limiet van 2,5 gram, omdat die te laag zou zijn voor het druggebruik van veel verslaafden.

LEES OOK. Stefanie (34) getuigt over klachten na cocaïnegebruik, nu artsen aan alarmbel trekken: “Mijn neusbeen is volledig weggerot”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten