Dader mesaanval in Brussel aangehouden voor poging tot moord en verboden wapendracht, nog één slachtoffer in het ziekenhuis

Maandagavond raakten drie mensen gewond, waarvan één zwaargewond, bij een mesaanval in het Brusselse metrostation Schuman. Er werd een verdachte opgepakt, er wordt niet uitgegaan van terrorisme. Dit weten we al.

Laurence Torck & Annelies Baeten

© Zoran Popovici via REUTERS

■ Volgens het parket vond de steekpartij plaats in volle spits rond 17.45 uur in een metrostel dat het station van Schuman binnenreed.

■ Bij de steekpartij raakten in totaal drie mensen gewond. Één persoon raakte zwaargewond. Hoewel de twee anderen slechts lichte verwondingen hadden, werden de drie slachtoffers naar het ziekenhuis gebracht. Eerder had het parket gemeld dat alle slachtoffers het ziekenhuis hadden verlaten, maar dat klopt niet, één persoon ligt nog steeds in het ziekenhuis. “Het betrokken slachtoffer verkeert weliswaar niet meer in levensgevaar”, zegt parketwoordvoerder Willemien Baert.

■ Het openbaar ministerie deelt mee dat de zwaargewonde een man van 25 jaar is. Daarnaast gaat het om een lichtgewonde man van 40 jaar en een lichtgewonde vrouw van 47 jaar.

■ Een dertigjarige man, Anwar H., bedreigde plots omstaanders en zwaaide met een mes, volgens ooggetuigen viel hij willekeurig mensen aan. Agenten van de spoorwegpolitie konden de man uiteindelijk overmeesteren en arresteren. Op sociale media doen beelden de ronde waarop te zien is hoe de man onder schot wordt gehouden. Volgens Brussels burgemeester Philippe Close kon de man snel gearresteerd worden dankzij de goede samenwerking tussen de spoorwegpolitie en de agenten.

■ De verdachte was niet gekend bij de veiligheidsdiensten voor terrorisme maar zou wel psychische problemen hebben gehad. Over het motief is nog niets geweten, de man zou alleszins niets hebben geroepen op het moment van de aanval.

■ Anwar H. werd dinsdag door de onderzoeksrechter verhoord en onder aanhoudingsmandaat geplaatst wegens feiten van poging tot moord en verboden wapendracht. Er zal ook een psychiatrisch onderzoek plaatsvinden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten