Schooldirecteurs zien hun loon stijgen

Themabeeld© Shutterstock

Meer dan 4.000 directeurs van het basis-, secundair, deeltijds kunst-, en volwassenenonderwijs krijgen vandaag goed nieuws op hun loonbrief: boven op de indexering stijgt hun salaris extra met gemiddeld 130 tot 173 euro per maand. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts op de Dag van de Directeur.

jvh

4.237 schooldirecteurs krijgen vandaag een loonsverhoging. Het gaat om 2.657 schooldirecteurs in het basisonderwijs (die hun brutomaandloon met gemiddeld 130 euro zien stijgen), 1.340 directeurs in het secundair onderwijs (die kunnen rekenen op gemiddeld 166 euro extra per maand), 46 directeurs in het volwassenenonderwijs (die er gemiddeld 170 euro zien bijkomen per maand) en 194 directeurs in het deeltijds kunstonderwijs (die gemiddeld 173 euro extra krijgen per maand).

Het gaat om de tweede fase van een stapsgewijze loonsverhoging, nadat een deel van de directeurs ook al in mei 2022 meer salaris kreeg. “Het loont nu letterlijk meer om de grote verantwoordelijkheid van directeur op te nemen”, zegt Weyts. “Schooldirecteurs spelen een cruciale rol. Ik zie een direct verband tussen de kwaliteit van de directeur en de onderwijskwaliteit: hoe sterker de directeur, hoe beter voor de school. Daarom investeren we deze regeerperiode gericht in onze directeurs.”

Schooldirecteur is een veeleisende functie met veel verantwoordelijkheden, klinkt het in een persbericht. Weyts wil de functie aantrekkelijker maken, zodat meer kandidaten de job zien zitten. In de CAO werd daarom afgesproken dat er een stapsgewijze loonsverhoging zou komen, zodat de loonspanning tussen een gewone leerkracht en een schooldirecteur altijd minstens 31 procent zou zijn. Daarvoor is een inhaaloperatie nodig, die nu in verschillende stappen doorgevoerd wordt. Weyts maakt hiervoor 10 miljoen euro extra vrij.

Ook meer ondersteuning

De loonsverhoging past ook in een breder beleid deze regeerperiode om de functie van schooldirecteur gericht te versterken. Zo heeft Weyts gezorgd voor beleidsondersteuners die de directeurs van het basisonderwijs bijstaan. Ook de opmaak van een kernprofiel voor schoolleiders – waarin voor het eerst duidelijk gemaakt wordt wat er van een nieuwe directeur verwacht wordt en welke talenten en vaardigheden je nodig hebt om een goede directeur te zijn – past in de verdere professionalisering.

“Ouders en leerlingen komen vaak meer in contact met de leerkrachten, maar achter de schermen spelen de directeurs een doorslaggevende rol”, zegt Weyts. “Het is niet genoeg om hen alleen op de Dag van de Directeur in de bloemetjes te zetten: we willen hen structureel beter belonen en ondersteunen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten