Eerste groen licht voor opheffing van onschendbaarheid Tarabella en Cozzolino in Qatargate

Marc Tarabella© AFP

In het onderzoek naar Qatargate is de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van de Belg Marc Tarabella en de Italiaan Andrea Cozzolino dinsdag een stap dichterbij gekomen. De commissie Juridische Zaken van het Europees parlement, waar het duo zetelt, heeft dinsdag unaniem de verslagen goedgekeurd waarin die opheffing wordt gevraagd. Het is nu aan de plenaire vergadering om zich uit te spreken.

jvhBron: BELGA

De vraag om de onschendbaarheid op te heffen komt van het Belgische gerecht. Ze kadert in het onderzoek naar mogelijke corruptie in het Europees parlement, waarbij de namen van Qatar en Marokko vielen. De zitting van de commissie verliep dinsdag achter gesloten deuren. Tarabella en Cozzolino weerleggen dat ze zich hebben laten omkopen, maar verzetten zich niet tegen de opheffing van hun onschendbaarheid.

Het Europees parlement blijft niet bij de pakken zitten. Doorgaans neemt zo’n procedure enkele maanden in beslag. Ditmaal heeft de bevoegde commissie op enkele weken na het losbarsten van het schandaal de twee rapporten al goedgekeurd. Donderdag buigen alle Europese Parlementsleden zich over het dossier, in een mini-plenaire vergadering die al langer was gepland.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten