Met machete gewapende dief spant samen met broer om werkmateriaal buit te maken: celstraf

Themabeeld.© rr

Twee broers zijn dinsdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van dertig maanden en drie jaar omdat ze zich schuldig gemaakt hebben aan een resem inbraken en diefstallen in de streek rond Beersel. Hun vader werd ook voor die feiten vervolgd, maar overleed kort voor het proces.

Bron: BELGA

Het drietal verbleef in het asielcentrum in Beersel en profiteerde tussen begin en midden juni 2022 van dat verblijf om in de regio verschillende diefstallen te plegen. Zo werd een van de zonen, M., door een buurtbewoner betrapt toen hij uit een garage twee koffers met werkmateriaal had gestolen. Toen de bewoner hem achterna ging, begon de verdachte met een machete te zwaaien. 

Enkele dagen later werd zijn broer Z. opgepakt bij een andere diefstal, waarop een huiszoeking volgde in hun kamer in het asielcentrum. Daar stootte de politie op een heleboel spullen die afkomstig leken van diefstallen.

Bewakingsbeelden

De politie kon een deel van die spullen linken aan inbraken en diefstallen in Beersel, Halle en Linkebeek en vond ook bewakingsbeelden van die verschillende feiten. Op die beelden waren zowel de twee broers als hun vader herkenbaar te zien. 

De verdediging van beide broers betwistte een groot deel van de hen ten laste gelegde feiten. Zo zou M. niemand bedreigd hebben met een machete, maar zou hij zich enkel verweerd hebben tegen de buurtbewoner omdat die gewapend was met een cuttermes. Volgens de advocaat van Z. kon de man dan weer hoogstens veroordeeld worden voor heling.

De rechtbank sprak beide broers vrij voor enkele feiten maar bevond hen wel schuldig aan alle andere feiten. M. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden, terwijl Z., die al eerder veroordeeld was voor diefstallen, een gevangenisstraf van drie jaar kreeg opgelegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten