Robin Hendrix duikt met overschot onder EK-limiet en mag komende maand naar Istanboel: “Achteraf gezien had het BR van Mourhit er ook ingezeten”

Robin Hendrix. “Als ik dezelfde of nog betere benen heb dan in Karlsruhe, behoort een EK-medaille tot de mogelijkheden.”© Vel

Robin Hendrix verzekerde zich afgelopen weekend van een ticket voor het EK komende maand in Istanboel. Op de World Indoor Tour in het Duitse Karlsruhe dook de 28-jarige atleet van Olympic Essenbeek-Halle met een tijd van 7’40”53 ruim onder de limiet op de 3.000m. “Ik wist dat ik in vorm was, maar dat het zo snel zou gaan, dacht alleen mijn coach.”

Erik Gyselinck

“Ik dacht zelf 7’44 à 7’45 waard te zijn (de limiet is 7.44.00, red.)”, zegt Hendrix. “Tim Moriau, mijn coach, was ervan overtuigd dat ik 7’40 kon lopen. Ik wilde het niet geloven, maar de vorm was echt goed. Ik schrok ervan hoe gemakkelijk ik liep.”

Op twee na beste tijd

De 28-jarige Kapellenaar kreeg in Karlsruhe twee hazen voor een chrono van 5’06 à 5’08 na twee kilometer. “Maar de eerste kilometer ging verschrikkelijk snel. Niet iedereen wilde de hazen volgen. Na één kilometer kwamen we door in een tijd van 2’31. Ook zelf zat ik niet meteen in het spoor van de haas. Zo kwam ik aan kilometer twee door in 5’08, ideaal voor mij. De laatste kilometer moest ik het dan alleen doen. Ik maakte tempo, maar draaide de gashendel pas in de laatste 600 meter volledig open en perste er in de laatste 200 meter zelf niet alles uit. In extremis spurtte de 17-jarige Ethiopiër Abdisa Faysia nog verrassend voorbij mij. De chrono bleef voor mij stilstaan op 7’40”53, ruim drie seconden onder de limiet voor Istanboel. Ik verbeterde mijn persoonlijke record met meer dan zes seconden en klokte de op twee na beste Belgische tijd ooit, na Mohamed Mourhit en Emiel Puttemans.”

Met de EK-limiet op zak kan Hendrix vanaf nu rustig toeleven naar Istanboel. De atleet moet niet meer naar Metz voor een tweede poging. Toch was hij nog altijd niet helemaal voldaan met zijn prestatie. “Ik voelde mij aan de aankomst zo goed dat ik besef dat ik er niet alles heb uitgehaald. Het Belgische record van Mohamed Mourhit (7’38”94) had ik kunnen verbeteren. Aanvankelijk dacht ik mijn selectie af te dwingen via de wereldranglijst. Dat is nu niet meer nodig. Ik kan mijn vorm nog aanscherpen en loop tussendoor misschien nog een 1.500m.”

Hoogtekamer

Op het EK zelf is de topsporter bij Defensie ervan overtuigd dat de top vijf mogelijk is. “Als ik dezelfde of nog betere benen heb dan in Karlsruhe, behoort een medaille zelfs tot de mogelijkheden. Nu goed, het blijft natuurlijk wel een kampioenschap, dat anders gelopen wordt dan een wedstrijd met hazen.”

Hendrix bereidde Karlsruhe gedurende vijf weken voor in een hoogtekamer in Leuven. “Het is geen wondermiddel en een hoogtestage is nog altijd beter, maar het werkt heel goed bij mij. Het kan een eentonig of saai leven lijken, maar als je het kan doen met heel fijne mensen, die geen groot ego hebben, veel respect opbrengen voor elkaar en grappig zijn, is dat best leuk.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten