Baanwielrennen Nieuwelingen

Nieuweling Thor Feyaerts pakt na incidentrijke finale Belgische titel ploegkoers: “De piste is veel leuker dan het veld”

Thor Feyaerts (links) pronkt aan de zijde van zijn ploegmaat Thibaut Van Damme in de Belgische driekleur.© Geert De Rycke

Meteen succes voor Thor Feyaerts in zijn eerste seizoen als baanrenner. Na een incidentrijke finale pakte de 16-jarige nieuweling uit Begijnendijk afgelopen weekend in Gent, aan de zijde van ploegmaat Thibaut Van Damme, meteen het goud op het BK ploegkoers.

Ief Vertommen

Voor aanvang van de slotspurt in Gent kwamen er nog drie combinaties in aanmerking voor de tricolore trui. Thibaut Van Damme, ploegmaat van Thor Feyaerts, besloot toen dwars door de aflossing van een concurrerend duo te rijden. Door dat manoeuvre was de Belgische titel meteen een feit, al was het andere duo niet te spreken over waaghalzerij van Van Damme. Even stonden de kemphanen zelfs neus aan neus. De jury hield het echter bij een waarschuwing. En Thor Feyaerts? Die wist van niets. “Ik reed aan de andere kant van de piste en heb niets gemerkt van dat hele tumult.”

© Marc Van Hecke

Tumult of niet, in zijn eerste seizoen op het ovaal pronkt Feyaerts zo wel meteen met een Belgische titel. “Dat heeft veel te maken met het feit dat ik in Gent aan de Topsportschool studeer en de baan van de Blaarmeersen intussen goed ken. De omstandigheden hebben dus geholpen.

Veld verleden tijd

Voor de piste was de nieuweling uit Begijnendijk een achttal jaar actief als veldrijder, maar dan louter in functie van de weg. “Dat was een soort bezigheidstherapie. Ik behaalde daar ook geen enkele overwinning. Intussen moet ik ook toegeven dat ik de piste leuker vind. Je hebt er geen regen en wind en je kan bovendien kiezen uit een waaier aan disciplines.”

In het totaal reed Feyaerts deze winter een vijftiental baanmeetings, maar na het BK trok hij daar een voorlopige streep onder. Na een verdiende rustpauze concentreert hij zich vanaf nu voluit op de weg. Het doel straks: beter doen dan vorig seizoen, toen het bleef bij die ene zege, in Herfelingen.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt